Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu är Höganäshems och SBB:s hyror klara centralt – men hyresgästföreningen ska först säga sitt

Alla hyresgäster i Höganäshem och SBB Norden får samma hyreshöjning i år. Efter att förhandlingarna strandat har hyresmarknadskommittén beslutat om en höjning med 1,83 procent.
Höjningen är dock inte förankrad än hos hyresgästföreningen Norra Skåne: ”Det är brist på respekt mot motparten att gå ut med detta nu.”

Jesper Månsson, vd på Höganäshem, är nöjd med nivån på höjningen. Men inte med den långa tid processen har tagit.Bild: Maria Berkmo
Årets hyresförhandlingar mellan Höganäshem och SBB Norden och hyresgästföreningen Norra Skåne gick sådär. Höganäshem och SBB valde att hoppa av och stranda förhandlingen. Parterna stod för långt ifrån varandra.
Höganäshems slutkrav låg på en höjning av hyrorna på två procent medan hyresgästföreningen inte ville gå med på mer än en höjning på 0,7 procent.
Istället för sedvanliga förhandlingar med motparten skickades frågan kring vad hyresgästerna ska få för höjning till den centrala hyresmarknadskommittén.
Där har man nu slagit fast att en hyreshöjning på 1,83 procent ska gälla från och med 1 februari i år. Och det valde Höganäshem och SBB att gå ut och meddela i ett pressmeddelande under tisdagseftermiddagen.
Höganäshems vd Jesper Månsson är hyfsat nöjd med nivån på höjningen. Men mindre nöjd med förhandlingsklimatet och den tid det hela har tagit.
– Hyreshöjningen ligger i underkant, men det ligger nära vårt slutbud. Som jag ser det kunde vi ha varit klara före nyår med samma utfall.
Han hoppas att hyresförhandlingarna framöver ska kunna genomföras på vanligt vis.
– Till nästa år måste vi få till ett bättre förhandlingsklimat, säger Jesper Månsson.
Hur ska det gå till?
– Jag vet inte. Vi har ett fantastiskt samarbete med den lokala hyresgästföreningen i Höganäs. Tyvärr avspeglas inte det när vi förhandlar med Helsingborg.
Att förhandla direkt med den lokala hyresgästföreningen är inte aktuellt.
– Jag har eftersträvat det i flera år.
Ola Svensson är regionchef på SBB Norden.Bild: Anders Malmberg
Tidigare år har höjningen varit olika beroende på vilket område hyresgästen har bott i. Men i år blir det en generell höjning för alla. I snitt för en standardtrea på 70 kvadrat går hyran upp med cirka 110 kronor i månaden.
Den nya hyran kommer att synas på hyresavin den 1 maj. Och sen blir det retroaktiv höjning också trots att Jesper Månsson tidigare sagt att det inte skulle bli så.
– Vi kommer att smeta ut hyreshöjningen för februari, mars och april på de övriga månaderna, säger Jesper Månsson.
Peter Olsén på hyresgästföreningen Norra Skåne är inte nöjd med att Höganäshem har gått ut med vad den nya hyran ska bli.
– De nya hyrorna bygger på en lokal överenskommelse. Vi är inte överens än. Det är brist på respekt mot motparten att gå ut med detta nu, säger han.
Att relationen mellan Höganäshem och hyresgästföreningen är frostig, skriver Peter Olsén under på.
– Vår avsikt var att gå ut och berätta för våra medlemmar på torsdag. Men det har Höganäshem inte respekterat. Vi har ingen bra relation med Höganäshem och det här gynnar inte förhandlingsklimatet.
Enligt Peter Olsén tyder dock mycket på att hyreshöjningen blir just det som hyresmarknadskommittén kommit fram till.
– Men det finns detaljer här som måste diskuteras. Vi vill inte ha någon retroaktivitet och Höganäs hems vd har sagt i media att det inte ska bli något retroaktivt. Men hans löften verkar inte värda något.
Även SBB:s cirka 500 hyresgäster får samma höjning. Det privatägda bostadsbolaget är numera associerad medlem i Sveriges allmännytta och följer kommitténs utslag.
– Vi ska träffas hyresgästföreningen så fort som möjligt eftersom vi behöver skriva på rent formellt, säger Ola Svensson.
Även han tycker att årets förhandlingarna varit segdragna.
– Det är skönt att det är klart.
Höjningen berör sammanlagt 2 225 lägenheter i kommunen.
Läs också Höganäshem och SBB hoppar av förhandlingar om årets hyror
Läs också Höganäshems nya hyror kan bli klara snart
Gå till toppen