Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Trumps pengar från skyn.

Trump satsar på helikopterpengar, 3 000 dollar till varje familj.Bild: Patrick Semansky
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Helikopterpengarna är på väg. Republikanerna och Demokraterna har enats om ett gigantiskt ekonomiskt coronapaket på motsvarande cirka 20 000 miljarder kronor,
Utöver helikopterpengarna – omkring 3 000 dollar till i stort sett varje amerikanskt hushåll – ingår 500 miljarder dollar till företag, delstater och städer, 367 miljarder i stöd för mindre företags löner och 150 miljarder dollar till vårdsektorn.
Runt om i världen fick börserna glädjefnatt. Hur länge det nu varar.
”Hjälp är på väg, stor hjälp och snabb hjälp”, sade Republikanernas gruppledare i senaten, Mitch McConell, på onsdagen.
Gissningsvis hoppas president Donald Trump att pengar från skyn till alla amerikaner ska bli en hjälp även för honom inför höstens presidentval. Före coronapandemin var den starka amerikanska ekonomin Trumps trumfkort. Men smittan har i ett slag vält den politiska spelplanen över ända.
Som så ofta är svårt att hänga med i Trumps olika turer. Från mitten av januari till en bit in i mars var Trumps stående svar på frågor om coronaviruset och riskerna för smittspridning i USA att allt var under kontroll, och att det inte fanns anledning till oro.
Efter att världshälsoorganisationen WHO den 11 mars deklarerat att coronasmittan var en pandemi, svängde Trump. Då hade han ”känt på sig” att detta var en pandemi långt innan någon annan kallade det pandemi.
Nu tycks Trump ha svängt igen, han har sett ”ljuset i tunneln” och talar om att det mesta ska kunna återgå till det normala efter påsk.
Samtidigt varnar WHO för att USA kan vara på väg att bli sjukdomens nya epicentrum. I New York tycks smittspridningen för tillfället vara närmast okontrollerad.
Osäkerheten förblir stor om vad som kommer att hända med den amerikanska ekonomin. Och som den amerikanska ekonomin går, så går förmodligen även världsekonomin.
Gå till toppen