Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Båstad öppnar för sammanträden på distans

Framöver kan Båstads politiker hålla sina sammanträden på distans. Det var ett av besluten som togs under onsdagens bantade kommunfullmäktige.

Ingela Stefansson (S) ser positivt på att kommunen försäkrar sig om att den demokratiska processen kan fortsätta genom att tillåta sammanträden på distans.Bild: Britt-Mari Olsson
På grund av coronavirusets framfart ska kommunens politiker kunna träffas utan att ha fysisk kontakt. Mötena ska kunna hållas på distans efter beslut i fullmäktige.
– Tanken är att möjliggöra för det. Inte att vi genomför detta nu. Men skulle det bli värre av något skäl så ska en ledamot kunna medverka på distans, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M).
Det är ordföranden i de olika nämnderna som avgör om närvaro på distans ska tillåtas. Deltagandet sker i så fall genom ljud- och bildöverföring i realtid där samtliga deltagare ska kunna se och höra varandra.
– Det är bra att vi säkrar upp så den demokratiska processen kan fortsätta, säger Ingela Stefansson (S).
I samband med sammanträdet fattades även beslut om individ- och familjeomsorgen.
Den politiska styrningen övertas av kommunstyrelsen där det skapas ett socialt utskott. Kommunen ska även titta över hela den politiska organisationen. Detta efter att det i höstas slagits larm om allvarliga missförhållanden.
Fullmäktige fattade även beslut om en handlingsplan med vägval inom individ och familj. Den innebär att förvaltningen får en utökning av budgeten med drygt 2,3 miljoner kronor för det här året, 4,7 miljoner kronor under 2021 och lika mycket under 2022.
Bjärepartiet reserverade sig mot beslutet. Man anser att det är för tidigt att anslå 4,7 miljoner kronor till verksamheten med hänvisning till ”den kaosartade situation som förelegat inom individ och familj”.
Gå till toppen