Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bernie Sanders vinner primärvalet – i Sverige

Amerikanska medborgare i Sverige vill se Bernie Sanders som Demokraternas presidentkandidat, enligt organisationen Democrats abroad.

Förre vicepresidenten Joe Biden och senator Bernie Sanders under en debatt i mitten av mars.Bild: Evan Vucci/AP/TT
Vermontsenatorn Bernie Sanders fick nästan 65 procent av rösterna från de runt 1 000 personer som röstade i det globala primärvalet i Sverige. Den tidigare vicepresidenten Joe Biden skrapade ihop 22 procent, enligt Alex Lange, ordförande för Democrats abroad Sweden.
”Det var fantastiskt roligt att genomföra primärvalet här i Sverige tack vare våra otroligt duktiga volontärer som gjorde det möjligt. Trots coronakrisen siktar vi på valet i november nu”, skriver Alex Lange i ett mejl till TT.
”Vi ska se till att så många amerikaner som möjligt i Sverige kan poströsta”, fortsätter han.
Sammanlagt röstade runt 40 000 amerikaner som bor utomlands, vilket är en 15-procentig ökning jämfört med 2016. Sanders, som kallar sig demokratisk socialist och står mer till vänster än Biden, fick nästan 58 procent mot Bidens knappa 23. Resultatet innebär att Sanders får nio och Biden fyra delegater.
Det utländska stödet till trots leder Biden i nuläget över Sanders med runt 1 150 delegater av de 1 991 som krävs för att säkra presidentkandidaturen. Sanders har stöd av drygt 860 delegater.
Gå till toppen