Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Din lokala flygplats kan ha större betydelse för dig än vad du anar

Flyget behövs i Nordvästra Skåne så väl för regionens viktiga turism, som företagare och som för dig. Det skriver Simon Ericson och Micke Storström.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Hotas flygplatsen i Ängelholm av nedläggning? Det kan väl inte vara så farligt? Greta säger ju att man kan ta tåg och sedan är det bra för miljön. Så går det att tänka kring att Ängelholm Helsingborg Airport nu ber om hjälp från kommunerna för att överleva, men det kommer att kosta för alla även för de som inte flyger från regionens flygplats om den läggs ner.
Förutom de drygt 70 anställda på flygplatsen som hade blivit av med sina jobb innebär det konsekvenser för de trafikerande flygbolagen, exempelvis BRA, som innebär förlorade arbetstillfällen för flygande personal och flygteknisk personal. Även Koenigsegg drabbas genom att de förlorar en smidig transportlösning för sina kunder, tennisen i Båstad blir av med en smidig transportlösning för många stockholmare som besöker nordvästra Skåne och lokala företagare som besöker Stockholm.
Listan över saker som påverkas om Ängelholm Helsingborg Airport försvinner kan göras lång, till exempel industri, turism samt näringsliv och i slutändan av listan hamnar du. Du som bor och verkar i Nordvästra Skåne, din lokala flygplats kan ha större betydelse för dig än vad du anar. Som exempel genererar flygplatsen utanför Ängelholm 6 000 arbetstillfällen i regionen och vad händer om din arbetsgivare försvinner från Nordvästra Skåne? Flyttar du med?
Uppmaningen till Familjen Helsingborgs politiker och dig som läser detta är tydlig. Det är dags att stötta regionens flygplats på riktigt och inte bara genom vackra ord. Flyget behövs i Nordvästra Skåne så väl för regionens viktiga turism, som företagare och som för dig. Till exempel innebär flygplatsen att företag, turism och utbildningar finns i regionen. Detta i sin tur gör att anställda, turister och studerande konsumerar i regionen, så väl gällande hotell som mat och shopping.
I debatten om Ängelholm Helsingborg Airports vara eller icke vara landar fokus ofta på flygets klimatpåverkan. Det är dags att lägga ner detta. Det svenska inrikesflyget stod år 2018 för 3,2 procent av utsläppen från inrikestransporter, men trots sina utsläpp så innebär flyg inte bara en negativ påverkan, vilket kanske chokar en del.
Det gäller att se saker och ting i sitt större sammanhang och ur flera perspektiv. Utan en flygplats i Nordvästra Skåne hade det säkerligen sett betydligt annorlunda ut i regionen. Kanske hade arbetslösheten varit högre, kanske hade fler flyttat till Stockholm och lämnat regionen med en negativ befolkningstrend och kanske hade ditt liv sett betydligt annorlunda ut.
Att lägga ner Ängelholm Helsingborg Airport kommer att kosta för alla i regionen, även om man inte vill inse detta. Det är nu hög tid att kommunerna tar sitt ansvar och säkrar kollektivtrafiken till och från regionen genom flyget.
Det går att flyga med biobränslebiljetter på samtliga flygningar till och från Ängelholm Helsingborg Airport som är Nordvästra Skånes gröna flygplats som sätter guldkant på allas tillvaro i regionen.
Familjen Helsingborg, ta ert ansvar och se till så att det fortsatt får vara en guldkant på tillvaron i regionen framöver.
Simon Ericson
Micke Storström
Gå till toppen