Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fiber till landsbygden säkrad i Perstorp

Beslut togs om samarbete med IP Only för 15 miljoner kronor, efter hårt motstånd från oppositionen. Men det är Perstorps kommun som ska bygga och äga anläggningen.

Efter en lång debatt på kommunfullmäktigemötet på onsdagskvällen sa en majoritet ja till förslaget att teckna ett samarbetsavtal med IP-Only för en bredbandsutbyggnad på landsbygden.
Kommunen ska själv bygga själva anläggningen – kanalisationen – för maximalt 15 miljoner kronor, sedan levererar IP-Only fiber.
– Det är jätteroligt, framför allt för alla våra invånare som bor på landsbygden, att äntligen få samma förutsättningar till infrastruktur som vi som bor i tätorten, säger kommunalrådet Torgny Lindau (PF).
Socialdemokraterna i Perstorp ifrågasatte under debatten om det handlar om ett otillåtet gynnande av enskilt företag, och om beslutet därmed verkligen är lagligt. De föreslog istället en ny upphandling där flera aktörer får vara med och tävla. Även SD instämde i S yrkande. Men det blev nedröstat.
Upp emot 800-900 fastigheter på landsbygden runt Perstorp saknar bredband. För tre år sedan kampanjade två olika bolag för att försöka få minst 65 procent av landsbygdsborna att skriva på för just deras företag. Det slutade med att ingen av dem fick uppdraget.
Men sedan dess har samtalen fortsatt med IP-Only, som förnyade sin kampanj förra året. Inför 2020 hade Perstorps kommun också avsatt 20 miljoner kronor i sin investeringsbudget för att underlätta.
Gå till toppen