Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborg får samlingspunkt för dem som behöver hjälp – eller vill hjälpa till

Staden lanserar en app för att koppla ihop folk som behöver hjälp i coronatider med personer som kan stå till tjänst.
Dessutom kan ytterligare åtgärder komma för att stötta det lokala näringslivet. Men inget är spikat än.

Behöver du hjälp att handla i dessa coronatider? Nu lanserar Helsingborgs stad en app där du kan hitta personer som kan hjälpa dig.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Norges gräns må vara stängd. Men i den digitala världen är den öppen. Så Helsingborg lånar nu den norska idén som heter Nyby.
Det är en app dit folk kan vända sig för att hitta personer som kan stå till tjänst med praktiska göromål.
– Det finns ett stort intresse från föreningar, organisationer och individer som vill hjälpa till. Det är en kraft vi vill tillvarata, säger Mathias Johansson Perttu, Helsingborgs stads servicedirektör.
Han säger att stadens volontärcenter fortsatt är navet och att helsingborgare som inte har smartphone kan vända sig dit via kontaktcenter, 042-10 50 00. Härifrån kan exempelvis personer över 70 år få hjälp av Röda korset med att handla hem mat och läkemedel. Men den som vill använda appen Nyby får nu en annan möjlighet.
En skillnad är att stadens 400-500 volontärer är kontrollerade och godkända medan vem som helst kan erbjuda en hjälpande hand via appen.
Ingen risk för att mindre snälla personer ser möjligheter?
– Det finns en risk, men det är inte skäl nog om vi väger det mot att det finns väldigt många goda saker och folk som vill hjälpa till. Det är ett akut läge och alternativet är att göra ingenting, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M).
Peter Danielsson (M) har aktiverat stadens krisledningsutskott. Fem politiker – två moderater, två socialdemokrater och en sverigedemokrat – kan fatta snabba beslut om det krävs.Bild: Sven-Erik Svensson
Han har nu aktiverat stadens politiska krisledningsutskott, en ytterst ovanlig åtgärd. Utskottet består av en handfull politiker som kan ta snabba beslut om det skulle behövas.
Peter Danielsson säger om situation i stort i Helsingborg:
– Ännu är inte stormen här, men vi står rustade och beredda när den kommer. Det blir värre om två, tre veckor. Vi förbereder oss för det värsta, men hoppas på det bästa.
Samtidigt pågår stadens arbete för att försöka minska det blödande näringslivet i city. Sedan tidigare har beslut tagits om att tillåta uteserveringar redan nu och att ha gratis parkering i två timmar för den som handlar i stan.
Ska vissa kommunala avgifter slopas helt? Exempelvis för uteserveringar?
Ska de 10 000 kommunanställda få sin julklapp i förväg för att kunna gå ut och handla nu?
Införa en resurspool där företag som nu fått extra mycket att göra kan hitta personer som blivit permitterade i cornavirusets spår?
Starta en utmaning mellan företag att köpa take away-luncher i stan?
Det är sådana frågor och förslag som står på listan för Annette Melander Berg, stadens näringslivsdirektör.
– Vi räknar för fullt på olika förslag, säger hon.
Fler beslut om stödåtgärder är att vänta. Frågan är bara vilka och när.
Gå till toppen