Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klart för ny EU-insats på Medelhavet

Migranter tas om hand på Medelhavet 2016 under sjöinsatsen Sophia. Arkivfoto.Bild: Matthias Schrader/AP/TT
Med några få dagars marginal har EU:s medlemsländer till sist enats om en ny sjöinsats på Medelhavet, formellt främst för att övervaka vapenembargot mot Libyen.
Insatsen har döpts till Irini – som betyder fred på grekiska – och ersätter den tidigare insatsen Sophia, vars mandat löper ut den 31 mars.
Även om huvudmålet är att slå till mot vapensmugglare så är det hanteringen av flyktingar och migranter som gjort att enigheten dröjt in i det sista. Framför allt Ungern och Österrike har oroats för att insatsen skulle locka till sig migranter. En uppgörelse nåddes först sedan Grekland lovat att ta i land alla eventuella migranter som plockas upp, uppger diplomater i Bryssel för nyhetsbyråerna AFP och Reuters. Övriga länder har samtidigt lovat att hjälpa till ekonomiskt med hanteringen av dem som plockas upp.
Ett formellt godkännande av Irini väntas senast i början av nästa vecka.
Gå till toppen