Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA:s katastrofhjälp i sex punkter

Med kontantutskick till familjer, stöd och skattelättnader för småföretagare samt lån till bolag i utsatta branscher hoppas kongressen hålla USA:s coronavacklande ekonomi under armarna. Krispaketet på hisnande 2 000 miljarder dollar är det största i historien.

USA:s president Donald Trump undertecknar lagen på fredagen.Bild: Evan Vucci/AP/TT
– Det här är inte ett stimulanspaket. Det här är katastrofhjälp, konstaterade senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell häromdagen.
Efter utdragna förhandlingar godkändes paketet av hans kammare på torsdagen. Under fredagen fick paketet grönt ljus av representanthuset. Därefter undertecknade president Donald Trump lagen i Ovala rummet i Vita huset.
Paketet, det tredje och absolut största sedan coronaviruset började härja i USA och satte tvärstopp för ekonomin, är omtvistat av flera skäl. Ett är att det finansieras genom upplåning på penningmarknaden – i en tid då USA redan har en skenande statsskuld.
Nedan är en sammanfattning av innehållet i korthet och i punktform. Beloppen redovisas i dollar, på fredagen kostade en dollar nästan exakt 10 kronor.
Stöd för privatpersoner (cirka 560 miljarder dollar):
De allra flesta som har en årsinkomst på 75 000 dollar efter mindre får en engångsutbetalning på 1 200 dollar. Familjer får 500 dollar per barn. För personer med högre årsinkomster blir utbetalningen lägre och de som tjänar över 99 000 dollar får inget alls. Totalt har 300 miljarder dollar avsatts för dessa kontantinjektioner.
Arbetslöshetsersättningen varierar i USA:s 50 delstater, men genom hjälppaketet läggs 600 dollar per individ och vecka ovanpå vad delstaten betalar ut, i minst fyra månader. Delstaternas arbetslöshetsförsäkringar förlängs också med 13 veckor och paketet gör det möjligt för frilansare och kontraktsanställda att ansöka om a-kassa, rapporterar public servicekanalen NPR. 260 miljarder dollar har avsatts för detta.
Vidare skjuts deadline för att deklarera upp till den 15 juli och vissa skattelättnader ges till den som betalar av på sina studielån. Och den som vill kan skjuta upp sina studielånsamorteringar utan straff fram till den 30 september, skriver nyhetskanalen CNN. Nödpaketet stipulerar att gratis coronavirustester, vaccin och behandling av covid-19 ska ingå i alla privata sjukförsäkringar.
För småföretagare (totalt cirka 377 miljarder dollar):
Företag med under 500 anställda kan ansöka om nödbidrag på upp till 10 000 dollar för att täcka sina omedelbara kostnader. De kan också ansöka om potentiellt avskrivningsbara lån på upp till 10 miljoner dollar. De delar av lånen som används till att betala ut löner eller på annat sätt behålla arbetare samt betala för hyra, lån och redan existerande skulder kommer att skrivas av om bolaget inte har avskedat sina anställda i slutet av juni. 10 miljarder dollar har avsatts för de mindre bidragen och 350 miljarder dollar för lånen.
Pengar reserveras också för att täcka upp för amorteringar av statliga småföretagarlån som tagits tidigare.
För storbolag (omkring 500 miljarder dollar):
I nödpaketet reserveras 500 miljarder dollar för ”lån och annan hjälp” till större bolag. Den hårt drabbade flygindustrin erbjuds exempelvis 58 miljarder dollar i stöd för att kunna betala ut löner och säkra att lastplan fortsätter att flyga.
Näringslivsstödet kommer dock med vissa ramar. Bolagen måste redovisas hur pengarna används, en särskild generalinspektör inrättas för att övervaka återuppbyggnaden efter pandemin. De statliga pengarna får inte gå till att köpa tillbaka egna aktier och därmed stärka sin aktiekurs. Och räddningspaketet får inte nyttjas av presidenten, vicepresidenten, någon medlem av regeringen eller någon kongressledamot – eller deras familjer. Det innebär att familjen Trump exempelvis inte kan ansöka om stöd för sin hotellkedja.
I paketet ingår också skattelättnader och åtgärder som syftar till att det ska bli enkelt att ta tillbaka permitterade arbetare efter viruskrisen, rapporterar NPR.
Delstater och lokala styren (cirka 340 miljarder dollar):
Hundratals miljoner dollar ges till delstatsstyren, varav närmare 80 procent är öronmärkta för covid-19-insatser. Pengarna är också tänkta att stärka skolor och annan lokal verksamhet.
Folkhälsa (cirka 154 miljarder dollar):
100 miljarder dollar satsas på landets sjukhus, rapporterar bland andra The New York Times och dessutom får regionala vårdcentraler hjälp med upprustning. Medel avsätts för tester, behandling och framtagning av vaccin. Smittskyddsmyndigheten CDC får ett ekonomiskt tillskott liksom flera andra hälsoorgan. Lagren av bland annat respiratorer och munskydd ska också byggas upp.
Det sociala skyddsnätet (26 miljarder dollar):
Pengar avsätts för att säkra ”flexibla skolluncher” till barn i utsatta områden, även i karantäntider. Program som delar ut matkuponger och organiserar matbanker för behövande får extra stöd.
Utöver dessa finns ett stort antal mindre insatser i hjälplagen.
Gå till toppen