Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kalle och Brita gör ”bondgård for dummies”

Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström uppfyllde drömmen om att byta liv och flytta ut på landet med familjen. I tv-serien ”Hjälp vi har köpt en bondgård” får tittarna följa parets inte helt spikraka resa.

Tittarna får följa paret Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlströms resa "från Stockholmsnissar till lantisar". Pressbild.Bild: Janne Danielsson/SVT
Paret Zackari Wahlström hade drömt om att flytta ut på landet länge. Och när de av en slump hittade en gård till salu i Kalle Zackari Wahlströms gamla hemtrakter i Södermanland slog de till. Nu har parets krokiga omställning ”från Stockholmsnissar till lantisar” blivit till en programserie för SVT.
– Man får följa med oss hela vägen i det här. Från det att vi skriver på papprena för ett och ett halvt år sedan och säger ”vad fan har vi gjort?”, säger Brita Zackari.
Under resans gång har de fått lära sig det mesta från grunden. Från omfattande renoveringsprojekt till hur man sköter om höns och får och hur man odlar potatis och purjolök. Det samtidigt som de fick sitt andra gemensamma barn i somras. Just att de är nybörjare på det mesta är programmets styrka, tycker Kalle Zackari Wahlström.
– Det vanliga i sådana här tv-program är att man får se ett riktigt proffs som visar hur man ska göra. Men här är det i stället några som inte riktigt vet hur man murar en vägg och som sedan lär sig att mura en vägg tillsammans med tittarna.
– Drömmen är att det ska vara ett slags ”bondgård for dummies” för alla andra som drömmer om att komma ut på landet. Många i storstäderna kanske drömmer om att flytta hem till den lite mindre trakten som man är uppvuxen i. Det är det vi gör nu, och det är inte så jävla svårt, säger Brita Zackari.
Men helt lätt har det inte varit. Under resans gång har de ställts inför utmaningar som läckande tack och en invasion av råttor. Då är det bara att anpassa sig och improvisera, säger Brita Zackari.
– Man kan kanske säga att vi rullar med litegrann med gården. Det kanske inte alltid är vi som sitter i förarsätet. Om någon hade sagt till mig för ett år sedan att jag skulle stå armbågsdjupt med armen upp i snippan på en tacka för att försöka rucka loss ett lamm hade jag blivit förvånad.
Lantlivet ger också nyttiga perspektiv på tillvaron – speciellt i coronakrisen, tycker Kalle Zackari Wahlström.
– När vi flyttade hit och började vi förstå att om något är byggt av trä så har det varit ett träd. En kyckling har någon matat och tagit hand om, och dödat för att kunna äta den. Det tror jag är en vettig grej för fler människor att tänka på, speciellt i de här tiderna när det inte längre är självklart att kunna köpa vad man vill när man vill i affären, säger han.
Programmet visas i åtta avsnitt, som läggs ut på SVT Play den 2 april.
Fakta

Paret Zackari Wahlström

Brita Zackari, född 1982 i Umeå är programledare, manusförfattare och författare. Hon har bland annat skrivit boken "Jag hatar att träna".

Kalle Zackari Wahlström är född 1981 i Västmanland, och är programledare och manusförfattare. Han har medverkat i flera tv-program, bland annat "Svett och etikett".

De har tidigare gjort programserierna "Kalles och Britas sex liv" och "Kalles och Britas hälsoresa" för SVT.

Gå till toppen