Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vårt mål är att rädda så många arbetstillfällen som möjligt och förhindra konkurser.”

Vi, politiker från höger till vänster, måste nu arbeta tillsammans för att mildra effekterna av coronakrisen för alla som bor och lever i Skåne. Det skriver Anna Jähnke (M), Louise Eklund (L) och Yvonne Augustin (S), företrädare för Regionala utvecklingsnämnden i Skåne.

I tider av kris kan gemenskap växa, och nya, goda idéer födas, skriver Anna Jähnke (M), Louise Eklund (L) och Yvonne Augustin (S), företrädare för Regionala utvecklingsnämnden i Skåne.
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Ett par veckor in i coronakrisen kan vi konstatera att coronaviruset påverkar alla delar av samhället, inte minst arbetsmarknaden, näringslivet och företagandet. Skånes regionala utvecklingsnämnd har därför beslutat att ekonomiskt stärka den statliga organisationen Almi Företagspartner i Skåne så den kan ta in extra personal. Det är en förutsättning för att skånska företag ska få del av de tre miljarder kronor som regeringen tillfört Almi för attöka möjligheten för små och medelstora företag att låna pengar.
Skåne öppnade som första region i Sverige en företagsakut dit företag nu sedan i tisdags kan vända sig för att få rådgivning. Frågorna är många och handlar bland annat om sådant som hur man gör för att få anstånd med att betala skatt och hur korttidspermittering fungerar.
Företagsakuten kan förklara hur drabbade företag kan få ta del av de nationella krispaket som regeringen presenterat.
Regionala utvecklingsnämndens uppdrag är att främja en hållbar ekonomisk utveckling, näringslivsutveckling och sysselsättning i Skåne.
Att allt fler människor nu insjuknar i covid-19 liksom de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har utfärdat för att begränsa smittan gör att människor stannar hemma istället för att gå på krogen, konferenser, resor och hotellvistelser ställs in och konsumtionen går ner. Uteblivna leveranser från bland annat Kina drabbar tillverkningsindustrin hårt. Konkurser, varsel, permitteringar och arbetslöshet följer i kölvattnet av coronaviruset.
Regionala utvecklingsnämnden ska vara en samlande kraft, och företräda näringslivets och företagarnas intressen, både regionalt och nationellt. I det svåra läge det skånska näringslivet och företagandet befinner sig till följd av coronavirusets härjningar behöver vi agera snabbt för att rädda det som räddas kan.
Vårt mål är att rädda så många arbetstillfällen som möjligt och förhindra att företag går i konkurs. Den senaste veckan har Arbetsförmedlingen registrerat över 13 000 personer som varslats om uppsägning i spåren av coronakrisen. Det är fler än under finanskrisen 2008.
Tre branscher i Skåne är särskilt utsatta: tillverkningsindustrin, transportindustrin och besöksnäringen. Tillsammans representerar de en femtedel av arbetstillfällena i den skånska ekonomin. Det motsvarar nästan 115 000 förvärvsarbetande. Bara besöksnäringen sysselsätter 32 400 människor – och 14 000 personer arbetar i restaurangbranschen.
Vi jobbar nu för högtryck för att hitta sätt och lösningar för att stötta det skånska näringslivet och rädda de skånska jobben. Inom kort presenterar vi en insats riktad mot mindre företag. På längre sikt bör vi kunna samordna utbildningsinsatser för att omskola arbetslösa och bidra till utveckling av den kompetens som företag efterfrågar. När Skåne är ute ur den akuta krisen är vi redo att hjälpa till så att ekonomin får fart och företagens behov av personal och kompetens tillgodoses.
Tillsammans med regeringen och kommunerna arbetar vi för att mildra krisens effekter. I det akuta skede som råder nu handlar det om snabba insatser, inte minst rådgivning.
I tider av kris måste vi alla samarbeta. I tider av kris kan också gemenskap växa, och nya, goda idéer födas. Vi, politiker från höger till vänster, måste nu arbeta tillsammans för att mildra effekterna av coronakrisen för alla som bor och lever i Skåne.
Anna Jähnke (M), ordförande i Region Skånes regionala utvecklingsnämnd
Louise Eklund (L), förste vice ordförande i Region Skånes regionala utvecklingsnämnd
Yvonne Augustin (S), andre vice ordförande i Region Skånes regionala utvecklingsnämnd
Gå till toppen