Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Donerad handsprit och masker välkommen hårdvaluta på skånska sjukhus

En trådvagn med kartonger rullas ner i källarrummet under akuten i Malmö. Handsprit och ytdesinfektion – hårdvaluta. Det är ytterligare ett bidrag från ett skånskt företag som hörsammat larmen om brist på skyddsmaterial i sjukvården.

I ett källarrum lagras nu efterlängtat donerat material: ansiktsmasker, handskar, förkläden och handsprit. Gun Appelberg visar tillgången för Ingrid Caperstam, materialansvarig på akuten, och läkaren Johan Allgoth.Bild: Peter Frennesson
– I fredags eftermiddag ringde det en kille från Eon. Jag trodde han skulle komma med bil, men han kom cyklande med en låda ansiktsmasker och andningsskydd, berättar Gun Appelberg, pensionerad undersköterska som ryckt in för att hjälpa till.
I ett annat hörn står lådor med vanlig tvål, som också går åt som smör i solsken, skänkt från Tandläkarhögskolan.
– Tvålen ligger i andra behållare än vi använder, men med en polygrip och en tratt så går det bra att använda, säger Gun Appelberg, som har 40 års erfarenhet från akuten.
Det här är inte det ordinarie materialförrådet på Sus, utan en extra lokal som öppnats för att ta emot donerad och omfördelad skyddsutrustning. Ikea, olika labb, djursjukhuset och byggbolag är bara några av dem som bidragit.
– Vi har tillfälliga förråd både i Malmö och i Lund, säger Frida Lindkvist, som är samordnare i Sus grupp för att lösa akut materialbrist.
– Vi har fått jättemycket donationer. Uppfinningsrikedomen och generositeten är helt överväldigande. Malmö och Lunds universitet är våra bästa samarbetspartners och söker med ljus och lykta.
Det går åt mer handtvål än vanligt, och behållarna från Tandläkarhögskolan är välkomna. ”Med en polygrip och en tratt så kommer de till användning” säger Gun Appelberg, som också efterlyser handkräm.Bild: Peter Frennesson
Gun Appelberg visar runt i det som tidigare varit gymnastiksal för infektionsavdelningens sjukgymnaster. Under tre dygn förra helgen jobbade hon tillsammans med andra inhoppande kollegor med att organisera upp det.
Rummet är fullt med lådor med ansiktsvisir, långärmade skyddsförkläden, handskar och skyddsmasker i olika säkerhetsgrader, från de allra tätaste som ska användas för isolerade covid-19-patienter till enklare modeller som kan användas på vanliga vårdavdelningar.
– Allt material passerar en medicinsk kommitté som bedömer vad vi kan använda i sjukvården, och till vilket ändamål, understryker Helen Loyd, infektionssjuksköterska som i vanliga fall arbetar med sjukhusombyggnaden i Malmö.
Nu sitter hon med beställningslistor från de olika avdelningar på Sus i Malmö, som inte är prioriterade i leveranser från det ordinarie materialförrådet.
Akuten är prioriterad för skyddsutrustning från Region Skånes ordinarie förråd, men personalen där känner oro för den bräckliga tillgången. ”Om jag går in till en gammal dam med en höftfraktur, riskerar jag att smitta ner henne” säger Johan Allgoth.Bild: Peter Frennesson
Det är akutmottagningar och infektionsavdelningar som i första hand får skyddsmaterial som kommer in genom Region Skånes centrala kanaler och Sus ordinarie förråd.
Men även på de avdelningarna finns en oro för att skyddskläder och masker inte ska räcka till.
– Jag och många av mina kollegor är oroliga för att inte ha bättre tillgång till skyddsutrustning, både för att skydda oss själva och patienterna, säger Johan Allgoth, som är läkare på akutmottagningen.
– Om jag inte kan skydda mig ordentligt och sen går in till en gammal dam med höftfraktur så riskerar jag ju att smitta henne.
Medan Region Skåne har ställt in i stort sett alla planerade operationer, fortsätter en del privata kliniker med skönhetsoperationer och mindre operationer på försäkringspatienter. Det är orimligt om vårdresurser och utrustning används så i detta läge, anser Johan Allgoth.
– Det känns extra provocerande att sådana operationer fortsätter, för om något går snett så kommer de patienterna hit och upptar vårdplatser, röntgen- och sjukskötersketid, säger han.
I Region Skåne har Socialdemokraterna lyft ett förslag om att även den privata vårdkapaciteten i Skåne ska ställas om för covid-19-vård. En sådan dialog pågår, åtminstone med de privata vårdgivare som har avtal med regionen, enligt regionledningen.
Det tillfälliga förrådet riggades upp på tre dagar i en gammal sjukgymnastiksal. Helen Loyd håller ordning på beställningar från olika avdelningar från sitt improviserade skrivbord, och Gun Appelberg håller ordning i hyllorna.Bild: Peter Frennesson
Bristen på material är stor i hela den skånska sjukvården – fler personer och yrkeskategorier behöver skydda sig i kontakt med eventuellt smittade patienter. I Region Skåne är förbrukningen sex gånger större än normalt.
Frida Lindkvist är till vardags ekonomichef på Sus, men har nu fått tillfälligt uppdrag som materialraggare. Både sådant som går att använda i covid-19-vård och sådant som kan användas i annan vård.
– Det vi behöver mest nu är: andningsskydd med ventil, men också alla typer av munskydd och andningsskydd, långärmade plastförkläden, ansiktsvisir och även provstickor för coronatest, säger hon.
– Men när det gäller visir så har vi många kontakter, och där finns lösningar med 3D-printade skalmar där man knäpper på vanliga overhead-ark.
Sus satte snabbt upp en egen organisation för att ragga akut bristmaterial, men sedan ungefär en vecka har Region Skåne en webbsida där företag och organisationer kan anmäla vad de har att bidra med.
– Genom den får vi helt andra muskler, säger Frida Lindkvist.
Gå till toppen