Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Personalbrist hotar grönsaksskörden

Svenska grönsaksodlare är till stor del beroende av utländsk arbetskraft under sommarhalvåret.
– Men kan de inte ta sig hit riskerar det att få allvarliga konsekvenser för skörden, säger Sara Berger på Sydgrönt.

Lars Wall Persson på lantbruket Ellenholm & Vadensjö.Bild: Sven-Erik Svensson
De första grönsakerna börjar mogna i södra Sverige och om några veckor drar skördesäsongen igång på allvar. Till skillnad mot spannmål, som skördas med maskiner, handlar just grönsaker om manuellt arbete. Ett vanligt år kommer runt 5000 personer från framför allt Baltikum och Polen till de svenska odlarna under sommarhalvåret. Men trots att de har tillstånd att komma in i Sverige har bara ett fåtal anlänt. Anledningen är att många inte får lämna sina länder. En annan förklaring är att det inte går båtar och flyg som gör att de kan ta sig hit.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen