Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sabotage mot telemaster i Örkelljunga och Perstorp

En telemast i Örkelljunga raserades och en annan som står mellan Klippan och Perstorp skadades i förra veckan. Nu utreder polisen om skadegörelsen var medvetet sabotage mot samhällsviktiga funktioner.

På torsdagen i förra veckan polisanmälde Telenors och 3:s gemensamma bolag 3gis att en av deras master välts av okända personer. Masten står intill E4 söder om Örkelljunga tätort och servar telefonabonnenter och 3G-nätet. Flera bultar hade lossats och en vajer kapats. På en annan mast mellan Klippan och Perstorp var skadorna mindre.
– Den i Perstorp åtgärdades direkt och är i full drift, men den i Örkelljunga var mer omfattande skadad. Där är prognosen att den är uppe nästa vecka, säger kommunikationschef Mikko Vittala, presschef på Telenor.
Enligt honom påverkas abonnenter i ett mellan tre och fyra kvadratkilometer stort område.
– Det är väldigt ovanligt att våra master skadas, även om vi haft mindre incidenter tidigare år. Nu inväntar vi resultatet av polisen tekniska utredning, om orsaken.
Mikko Vittala säger att händelserna även är anmälda till PTS, Post- och telestyrelsen, som bevakar områdena elektronisk kommunikation och post i Sverige. Berörda kommuner ska också vara informerade.
Christer Ängehov är räddningschef på Räddningstjänsten Skåne nordväst, där bland annat Örkelljungas räddningstjänst ingår. Han är bekymrad.
Räddningstjänstens eget kommunikationssystem Rakel sitter i liknande master och vid utryckningar används även det vanliga mobilnätet, förklarar han.
– Vi hade ingen egen utrustning i den masten, men den tillhör en del av infrastrukturen för våra nät. Så det är viktiga delar.
Varför masten kapats är nu polisens sak att utreda, poängterar han.
– Det är ett problem för samhället om det här är något som planerats, om det är ett sabotage.
Gå till toppen