Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sista loppet innan säsongen stängs ner

Söderåsens halvmara kunde genomföras med anpassningar, dagen innan den nya lagen mot sammankomster med över 50 personer började gälla.
– Man får passa på. Allt annat är ju inställt, säger löparen Richard Jonsson från Helsingborg.

Startgrupperna var uppdelade för att minska trängseln i början. Här springer halvmaratonlöparna iväg till starten.Bild: Britt-Mari Olsson
Det råder en familjär stämning vid samlingsplatsen för Söderåsen FK:s löpartävling, i skogarna strax norr om Svalöv. Men så är man också hemmaplan för ordförande Peter Held. Det gula huset där gårdsplanen nu är fylld av löparklädda människor är hans hem.
– Vi brukar ha huset öppet så att man kan gå in, men inte idag. Det är lite corona-special, säger han.
Heidi Whelan sprang med sina två hundar, som hade svårt att bärga sig innan start.Bild: Britt-Mari Olsson
In i det sista var det mycket frågor kring om löpartävlingen skulle genomföras. Anmälningarna hade stängts vid 100 redan tidigare, när deltagarantalet såg ut att dra iväg. En vätskekontroll fick slopas eftersom funktionärerna var över 70 år.
Dagen innan loppet bestämde man sig också för att dela upp startgrupperna i två delar, en för de som skulle springa halvmaran på drygt 21 kilometer och en för de som ville springa 12 eller 6 kilometer.
Med 100 anmälda löpare var det i sista minuten som Söderåsens halvmara kunde genomföras.Bild: Britt-Mari Olsson
– Det här är det sista loppet som hålls i Sverige på månader. Men jag själv känner mig säkrare här än när jag går och handlar på Ica, säger Peter Held.
Till start kom löpare från hela nordvästra Skåne. Gänget från IS Göta var omkring tio stycken och peppade för att komma iväg.
– Alla andra lopp är inställda. Jag vill röra på mig och motionera. Då håller man sig frisk längre, säger löparen Richard Jonsson.
Samuel Aadly bor på Söderåsen och var på hemmaplan under tävlingen. Anna Lundqvist hade med sig Amalia Vegehall som skulle springa sitt längsta lopp hittills.Bild: Britt-Mari Olsson
Anna Lundqvist, vice ordförande i klubben, har sällskap av två ungdomar till start. Samuel Aadly har sprungit långlopp förut, medan den betydligt yngre Amalia Vegehall satsar på sex kilometer för första gången.
– Jag vill inspirera en ny generation löpare, säger Anna Lundqvist.
Det drar ihop sig till start. Peter Held konstaterar att vädret är perfekt.
Delar av gänget från IS Göta i Helsingborg strax innan start.Bild: Britt-Mari Olsson
– Det är T-shirt väder i dag, så ta inte på er för mycket. Ska det här bli kul?
– Ja! svarar alla.
Heidi Whelan har med sig sina två hundar och planerar att springa 12 kilometer med dem. Särskilt den ena darrar av förväntan och har svårt att sitta still. När den första startgruppen ger sig i väg kan ingen av dem vara tyst.
Den första startgruppen på väg till själva starten.Bild: Britt-Mari Olsson
– Nu vill de iväg. Jag springer mycket längre med dem i skogen, men här är det asfalt. Då är 12 kilometer mer lagom, säger hon.
Vann halvmaran gjorde ingen av löparna från nordvästra Skåne. Daniel Parheden från SOK Knallen i Borås var i sin stuga i Glommen över helgen och gjorde utflykten till Svalöv. Han sprang på en timme och 15 minuter.
– Jag hade en fin känsla hela vägen, solen sken och det var kanon. Ett mysigt arrangemang. Det här får nog bli en tradition, säger han.
Gå till toppen