Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brittiska lån till utländska vapenköpare

Brittiska skattemedel ska finansiera utländska vapenköp. På bilden en drönare tillverkad av BAE Systems. Arkivbild.Bild: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Storbritanniens regering inrättar ”en ny fond på en miljard pund (motsvarande drygt 12 miljarder kronor) för att stödja utländska köpare av brittiskt försvars- och säkerhetsmateriel”, avslöjar The Guardian.
Beskedet har inte föregåtts av någon debatt eller uttalanden från ansvariga politiker, utan nämns bara på en rad i den senaste budgeten, rapporterar tidningen.
Fredsorganisationen Campaign Against Arms Trade reagerar kraftigt på nyheten att brittiska skattemedel ska gå till att stödja utländska vapenköp.
– Till och med i kristider visar regeringen att den inte skyr några medel för att sälja så mycket vapen som möjligt. Vapenaffärerna som kommer att stöttas av de här pengarna kan användas för att möjliggöra grymheter och övergrepp i många år, säger organisationens Andrew Smith, till The Guardian.
Storbritannien är enligt tidningen världens näst största vapenexportör och landets export av försvarsmateriel uppgick under 2018 till motsvarande 172 miljarder kronor.
Gå till toppen