Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

48-åring frias från misshandel av styvson – efter minnesförlust

En 48-årig Klippanbo frias från misshandel av sin styvson. Styvsonen hävdar att han inte minns den misshandel han tidigare berättat för polis om. Trots det har hans förhör tagits med i bedömningen.

Händelsen som lett till åtal ägde rum en sen kväll i juni förra året. En familj befann sig på en camping i Klippan när ett bråk uppstod. Enligt åtalet ska en 48-årig man ha knuffat sin fru så att hon föll och skadade sig. Dessutom ska han ha slagit sin styvson i 20-årsåldern med knytnäven samt tryckt ner honom i en säng och tagit struptag på honom.
Polis kallades till platsen och grep 48-åringen. Förhör hölls sedan med den misstänkte mannen, styvsonen och kvinnan som är gift med 48-åringen – styvsonens mamma. Två grannar på campingen som ryckt in för att förhindra bråket, samt styvsonens syster förhördes också.
48-åringen nekar till misshandel, men säger att han måttat ett slag mot sin styvson. Han säger också att han tryckt ner mannen i en säng men att han inte har slagit honom. Han erkände i ett första förhör utan advokat att han knuffat kvinnan. Han har sedan tagit tillbaka erkännandet när en försvarsadvokat var närvarande.
Grannarnas vittnesmål bekräftar inte att någon misshandel ägt rum, men de berättar att de två männen bråkade och att de skiljde dem åt.
Vid rättegången uppgav dock styvsonen att han inte mindes vare sig händelsen eller att han pratat med polisen. Trots att han berättat detaljerat både strax efter misshandeln och dagen efter. Minnesförlusten tas dock inte i beaktande av tingsrätten. ”Vid en samlad bedömning finner tingsrätten att [styvsonens] uppgifter om att han inte minns något från händelsen kan lämnas utan avseende”, står det i domen.
Däremot anser tingsrätten inte att bevisningen är tillräckligt stark. Vare sig de fotografier som togs av styvsonen efter händelsen eller foton från familjens husvagn bedöms bevisa misshandeln. Därför frias 48-åringen.
Gå till toppen