Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boksmart för bättre språkutveckling

"Man kan aldrig prata för mycket om hur viktigt det är att läsa för och med sina barn. Det främjar språkutvecklingen och rapport efter rapport bekräftar detta", säger Christine Elmfors, barnbibliotekarie. Örkelljunga är med som testpiloter i det nationella projektet Bokstart.

Att läsa för barn stimulerar deras språkutveckling. Bibliotekarierna Christine Elmfors och Ruby Videla brinner av engagemang för att få fler viktiga vuxna att läsa, rimma och sjunga för sina barn. Foto: Diana Larsson
– Vi har beviljats 75 000 kronor som ska användas till att nå ut till de betydelsefulla vuxna med barn upp till tre års ålder. Tanken är att uppmuntra och ge de vuxna verktyg för att kunna och våga rimma, ramsa, läsa och sjunga med barnen. Hittills har vi fått väldigt mycket positiva kommentarer.
Allt handlar om barns språkutveckling och med samarbetspartners i form av bvc, förskolor och Svenska kyrkan vill biblioteket nå ut till småbarnsföräldrar. Föräldrarna får en broschyr som ger dem möjlighet att hämta en Bokstartskasse på biblioteket i Örkelljunga eller Skånes Fagerhult.
– Kassen innehåller pekböcker, information om barns språkutveckling, en inbjudan till ett Bokstartskalas i Blackboxen och gosedjuret Tellus.
Christine Elmfors berättar att de är ute på föräldraträffar på förskolorna, samt öppna förskolor och babycafé för att berätta hur viktigt det är att läsa för att stimulera barns språkutveckling.
– Forskning visar att genom att läsa för och med barnen så har 17-åringar ett ordförråd på cirka 50 000-70 000 ord. De som varit utan böcker, rim och ramsor har ett förråd på omkring 15 000-17 000 ord. Skillnaden är så stor så man kan aldrig prata för mycket om vikten av att läsa för barnen.
Örkelljunga är med som testpilotbibliotek i år. Ett önskemål från personalens sida är att få Bokstart inskrivet i biblioteksplanen.
– Vi har fått information via bvc att det föds cirka 100 barn per år i kommunen. Ska bli intressant att se hur många som hämtar ut sin kasse.
Fakta: I Familjen Helsingborg är följande kommuner med i bokstart: Landskrona, Åstorp, Klippan, Höganäs, Örkelljunga, Bjuv och Perstorp.
Gå till toppen