Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Coronakrisen kan förhoppningsvis höja hemberedskapen”

Några som arbetar för att höja beredskapen hos allmänheten är Civilförsvarsförbundet, som finns lokalt i bland annat Ängelholm. De söker generellt, och inte bara i dessa dagar, fler frivilliga som kan ställa upp vid kritiska situationer. Coronakrisen tror de kan leda till ett ökat intresse.

Ronny Olsson och Bengt-Ove Ohlsson, som också är engagerad inom Civilförsvarsförbundet och Frivilliga resursgruppen i Ängelholm.Bild: Martin Wingren
Frivilliga resursgruppen, FRG, i Ängelholm var exempelvis engagerade när det var brist på vatten runt om i nordvästra Skåne för två år sedan. Det är i stunder som den som frivilliga och ideella krafter rycker ut. De bemannar exempelvis vattentankar eller informationspunkter dit allmänheten kan söka sig.
– Vi ingår i kommunens krishanteringsråd och diskuterar läget med alla organisationer där. Skulle det uppstå behov så kan vi rycka in, säger Ronny Olsson.
Generellt behövs en ökad riskmedvetenhet hos befolkningen, menar samordnings- och FRG-ansvarige Ronny Olsson på Civilförsvarsförbundet i Ängelholm.
– Vi har varit förskonade länge från händelser i Sverige, folk måste vara riskmedvetna även om de inte tror att det skulle hända större saker som krig. Nu vill vi inte skrämma folk eller att de ska gå runt och vara oroliga, men man kan ha någon slags beredskap, säger han.
Den rådande coronasituationen tror Ronny Olsson kan leda till en ökad medvetenhet kring beredskap.
– Det talas mycket om det civila försvaret numera och det kan bli att folk vaknar till liv så att säga. Vi tycker att folk alltid ska ha en hemberedskap med saker som konserver, batterier till ficklampan och en batteriradio, reservkök och ljus. Vi uppmuntrar inte till hamstring men att ha en veckas reserv, även vanligtvis, är något som vi rekommenderar, säger han.
– Kanske kan folk gå med i någon av de frivilliga organisationerna. Vi har minskat på grund av åldersskäl och behöver fler medlemmar och gärna yngre. Det är klart att när något händer så ökar intresset och vi ser när det blir kris att många ställer upp. Se till exempel på de stora skogsbränderna i Sverige, där var det många frivilliga som ställde upp.
Den 11-17 maj är Krisberedskapsveckan runt om i landet och Civilförsvarsförbundet skulle lokalt vara med på Företagardagarna, som i år ställts in.
– Nu planerar vi istället för att vara närvarande digitalt och gå ut med information så istället. Men vi vet inte, det kan ställas in helt beroende på hur läget ändras, säger Ronny Olsson.
Gå till toppen