Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Biografkedjor: ”Vi klarar oss två månader”

Biograferna har hamnat i ett vakuum i coronavirusets spår. Storfilmer görs tillgängliga online samtidigt som mindre aktörer är veckor från konkurs. Frågan är om biografkulturen kommer att kunna återhämta sig?

"The invisible man" med Elisabeth Moss i huvudrollen är en av storfilmerna som just nu ritar om landskapet för filmbranschen eftersom den släpptes online samtidigt som den är bioaktuell. Pressbild.Bild: Universal Pictures/Ap
”Under förra året drog biljettkassorna på världens biografer in mer pengar än någonsin tidigare – motsvarande 403 miljarder kronor sammanlagt, enligt analysföretaget Comscore.”
Så löd en TT-notis i mitten av januari. Två månader senare är branschen på väg att krossas av coronaviruset.
Förra veckan minskade biobesöken med nästan 96 procent i Sverige, jämfört med motsvarande vecka för ett år sedan. Det hänger förstås ihop med att den största kedjan, Filmstaden, har stängt, av rädsla för smittspridning samt att inga större filmer premiärsätts.
Andra biokedjor och oberoende biografer håller fortfarande öppet, men det är på en ”symbolisk nivå”, förklarar Katrina Mathsson på Folkets bio, som har biografer på 19 orter, från Luleå till Malmö.
– Nu fick jag besked om att Östersund och Visby har stängt. De andra kör begränsat. Men det blir väl ohållbart till slut.
Folkets bio har, liksom de större kommersiella aktörerna, flyttat fram premiärer på filmer som de inte har råd att misslyckas med. Jessica Hausners ”Little Joe”, som tävlade om en Guldpalm i Cannes i fjol, är ett sådant exempel.
– Vi skulle aldrig få igen de pengarna på vod (video on demand, reds anm). Vi måste vänta till det går att sätta upp den på bio igen, säger Katrina Mathsson.
Hon hoppas mycket på det stöd på 500 miljoner kronor som ska fördelas på kulturområdet.
– Folkets bio axlar ett så stort ansvar för kvalitetsfilmen, våra biografer visar ju alla distributörers filmer. För Folkets bio distribution klarar vi oss max två månader – mars och april – sedan är det slut om vi inte får stöd.
TT: Vad har ni fått för besked hittills?
– Inget är klart än men vi har varit på departementet och träffat Amanda Lind och vi räknar med att vi ska få hjälp. Vi har inga marginaler. Filmstaden kommer väl att överleva, deras blockbusters står ju på kö när det väl kommer i gång igen. Då får våra filmer absolut inte plats på deras biografer och då är det ännu viktigare att de oberoende biograferna finns kvar.
Bio Capitol i Stockholm har satsat på mat- och vinservering i 1920-talsmiljö och ett blandat utbud av nya premiärer och gamla klassiker. Konceptet har varit framgångsrikt och publiken har köpt presentkort och hämtmat för att stödja under krisveckorna.
– Folk har varit jättefina men det räcker förstås inte. Det här är 100 procent allvar och vi har varslat och sett över permitteringar i personalen, säger vd Jakob Abrahamsson.
Han är orolig över att de 500 miljoner som kulturminister Amanda Lind har utlovat i ett krispaket inte kommer att räcka särskilt långt och att det dessutom går för långsamt, till skillnad från i exempelvis Danmark där det finns ett riktat, och generöst, biografstöd.
TT: Hur ser er tidshorisont ut?
– Två månader kan vi väl knega på även om pengarna rinner mellan fingrarna. Men om det stöd som kommer blir för marginellt blir det svårt. Och om inte verksamheten kommer i gång ordentligt till hösten, då hänger nog alla biografer på fallrepet.
Filmlandskapet är redan förändrat på en viktig punkt; bioaktuella storfilmer som ”Emma”, ”The hunt” och ”The invisible man” har släppts online. Finns det en risk för att folk vänjer sig av vid biografupplevelsen på andra sidan covid-19?
– Nej, det tror jag inte, vi märker ju att folk vill stödja ”sin biograf”. Jag tror att folk kommer att längta efter att gå på bio igen, säger Katrina Mathsson.
Jakob Abrahamsson håller med men tror samtidigt att det kommer att bli vanligare med vod-släpp av nya filmer, även större titlar.
– De biografer som har haft som främsta idé att vara först med filmerna får det nog tufft när det incitamentet försvinner.
Fakta

Stödmedel omfördelas för att stötta

I väntan på att kulturstödet från kulturdepartementet ska träda i kraft har Svenska filminstitutet gjort förändringar i redan befintliga stöd för att stötta filmbranschen. "Huvudstrategin är att tidigarelägga utbetalningar för att stärka likviditeten samt bidra till fortsatt verksamhet i hela filmkedjan", säger Anna Serner, vd Svenska Filminstitutet i ett pressmeddelande.

För biografer annonseras exempelvis att den så kallade "biotian", ett efterhandsstöd per såld biljett, utökas med tio kronor och blir "biotjugan". Stödutbetalningen är tidigarelagd och kommer att ske under första häften av april.

Gå till toppen