Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snart blir det byggstart på Potatisåkern i Viken

När försäljningen gick trögt la byggföretaget Veidekke in en kampanj och lockade med avgiftsfritt till lägenhetsköpare i kvarteret Växthusen i Viken. Det hjälpte och nu blir det byggstart om cirka en månad.

Om en månad ska det börja byggas på Vikens äng. På det omdiskuterade området, som i folkmun kallas Potatisåkern, ska det bli fem huskroppar med 64 lägenheter.Bild: Anders Malmberg
I oktober började försäljningen av 64 bostadsrätter i kvarteret Växthusen på det omdiskuterade området Vikens äng, som i folkmun kallas Potatisåkern.
Men lägenheterna var inte lättsålda och färre än planerat hittade ägare. I februari erbjöds nya kunder 18 månader avgiftsfritt och nu är 22 lägenheter, nästan 35 procent, sålda och Veidekke har beslutat sig för att börja bygga.
– Det var lite trögt på marknaden i höstas, sedan har vi sålt två lägenheter i månaden. Det är en bra säljtakt ändå och vi följer vår tidsplan, säger Mats Lorentz, säljansvarig på Veidekke eiendom.
Om cirka fyra veckor börjar byggföretaget att etablera arbetsplatsen med bodar för personal, verktyg, material och allt som behövs.
Så här ska kvarteren Växthusen i Viken se ut enligt Veidekkes illustration.
Sedan tidigare är området förberedd med dess infrastruktur. Snart börjar det synliga arbetet ovan jord med grundläggning och att gjuta betongplattor. Efter sommaren börjar husens väggar att resas.
– Det kommer att hända mycket i år med huskropparna som växer fram. Det känns fantastiskt bra. Det kommer att bli jättefina hus och en ny fin del av Viken, säger Mats Lorentz.
Bostadsrätterna i de fem husen har marknadsförts som ett bra tillfälle för äldre som vill lämna sin villa, men ändå stanna i Viken. Till viss del verkar det stämma med de som köpt så här långt, men det finns även yngre köpare.
Infrastrukturen är förbered på Viken äng och snart börjar själva byggandet av de fem husen.Bild: Anders Malmberg
Mats Lorentz tror uppskattningsvis att minst hälften kommer från Höganäs kommun, framförallt från Viken. En del flyttar från Helsingborg och några är hemvändare.
– Viken är en attraktiv ort. Med den här typen av boende så har man möjlighet att flytta till Viken utan att köpa ett hus.
Inflyttning är planerad att ske från hösten 2021 till april 2022.
I Veidekkes planer ingår det också att bygga 44 radhus på området. Men intresset var i höstas för svalt och man beslöt sig för att göra ett omtag. Nya planlösningar, nytt fasadmaterial och dess färgsättning tas fram.
– Vi håller på att omarbeta gestaltningen och det kommer ny information snart.
Läs också Så här blir husen på Potatisåkern – försäljning av 108 bostäder har påbörjats
Läs också Radhusen på Potatisåkern pausas – Veidekke får inte sålt tillräckligt
Läs också Lägenheterna på Potatisåkern svårsålda – nya köpare får bo utan avgift i 18 månader
Läs också Slaget om Potatisåkern närmar sig slutet
Gå till toppen