Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stor ombyggnad på gång på vuxencentrum i Åstorp

Ombyggnaden av Europakrysset i Åstorp blir mer omfattande än beräknat. Med Activa under samma tak som vuxenutbildningen hoppas kommunen på goda effekter för verksamheten.

Europakrysset i Nyvångskorset, där vuxenutbildningen är inrymd.Bild: Kalle Lind
Sedan september är Åstorps kommun ägare till fastigheten Lyftkranen 3, även kallad ”Krysset”. En fastighet där kommunen tidigare hyrde lokaler av företaget Igrab.
Tanken har varit att vuxenutbildningen och arbetsmarknadsenhetens verksamhet Activa ska rymmas under samma tak. Nu planeras ombyggnaden, som blir något mer omfattande än kommunen tidigare räknat med.
Det innebär att lokalerna kostar 70 000 kronor mer i år än tidigare beräknat. Omfördelningen inom budgetramen när det gäller 2020 tar kommunstyrelsen ställning till i dagarna.
Enligt Björnekulla fastighets vd Mikael Fors har genomgången med de berörda verksamheterna visat att man måste lägga 3-4 miljoner kronor ytterligare på anpassning och ombyggnad av fastigheten, utöver de fem miljoner kronor som först avsatts.
Det handlar bland annat om åtgärder för brandsäkerhet, flytt av våtutrymmen och uppbyggnad av en genomgående trappa i huset. Själva ombyggnadsarbetet beräknas ta cirka sex månader efter att allt är klart för start.
Om coronasmittans inverkan på företagen påverkar tidsplanen är svårt att säga idag. Ännu har inte åtgärder på grund av coronasmitta gjort det svårare att anlita entreprenörer, enligt Mikael Fors.
– Vi har ingen påverkan på till exempel servicearbeten. Men det kan hända från en dag till annan.
Återbruksbutiken blir kvar i Activas nuvarande lokaler. Till Krysset flyttar den dagliga verksamheten inom LSS, samt den verksamhet som riktar sig till arbetssökande. Antalet deltagare skiftar och ligger just nu på cirka 120.
Camilla Fahlström, chef för arbetsmarknadsenheten, ser fram mot Activas flytt.
– Det är väldigt bra att ha den här typen av verksamhet under samma tak. Att ha glädje av varandra, säger hon.
Gå till toppen