Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ekets Mekaniska korttidspermitterar personal

I spåren av den ekonomiska krisen framkallad av coronasmittan korttidspermitterar flera företag sina anställda. Ekets Mekaniska informerade under onsdagen sin personal att flera ska gå ner i arbetstid.

Ekets mekaniska korttidspermitterar personal på fabriken. Arkivbild.Bild: Sonny Thoresen
Som andra industrier påverkas Ekets Mekaniska av den pågående coronakrisen. Företaget låter nu delar av personalstyrkan gå ner i korttidsarbete. Det informerade företaget sina anställda om vid ett möte på onsdagseftermiddagen.
– Det är den viktigaste åtgärden som vi gör. Då får man en ganska snabb påverkan på kostnadssidan och så behåller man kompetensen. Vi tillverkar rätt så komplexa produkter, så det är en bra form, säger företagets vd Richard Berg.
Exakt vilka i personalen som berörs av permitteringarna vill han inte gå in på. Men av företagets 130 anställda är det runt 40 personer som går ner i arbetstid.
Per Nilsson är ombudsman på IF Metall MittSkåne och den som förhandlat med ledningen på Ekets Mekaniska. Han berättar att fackförbundet förhandlar avtal för korttidsarbete ”överallt”, så situationen är långtifrån unik för Eket.
Per Nilsson var med under finanskrisen 2008-2009, men den pågående krisen är ändå en ny situation, berättar han.
– Det man har gjort nu från statsmakterna är att man har tänkt till lite mer och skapat bättre förutsättningar för att skapa en lokal överenskommelse. Det är nog lite lättare för näringslivet att få till stånd avtal och överenskommelser idag, säger han.
Är de medlemmar du pratar med oroliga?
– Ja, det är man. För det är inte så jävla lätt att söka jobb nu när industrin står stilla och inget annat funkar heller. ”Räcker det med detta? Blir jag uppsagd?”. Att dessutom gå ner i inkomst, det är inte alla som har de marginalerna.
Fabriken i Eket.Bild: Richard Berg
Produktionen på Ekets Mekaniska har inte direkt påverkats av den pågående krisen. Det är kundsidan som har lett till att efterfrågan blir mindre, berättar Richard Berg. Han kommer själv att gå ner i lön och resten av ledningen ska börja korttidsarbeta.
– Alla delar som inte behövs för att driva den direkta verksamheten drar vi ner på. Alla stödfunktioner och allting. Sedan har vi maskiner som vi måste köra fullt i. Vi kommer ha full arbetstid för en del och ett antal människor som går ner i varierande omfattning, säger han.
För Per Nilsson på IF Metall är det intensiva dagar. Åtgärder i coronakrisens spår tar upp större delen av arbetet. Andra frågor har ”stannat av litegrann”.
– Jag håller tummarna att detta kommer fungera, för gör det inte det står vi inför nästintill en kollaps. Det här måste funka helt enkelt. Myndigheterna måste i god tid betala ut stöd som regelverket säger. Annars har vi verksamheter i vårt område som går omkull, säger han.
Fakta

Korttidspermittering

Regeringen har infört korttidspermitteringar för att minska de ekonomiska effekterna av den rådande krisen till följd av det nya coronavirusets spridning.

Anställda kan gå ner i arbetstid, där staten går in och bidrar med en del av lönen. Det finns tre nivåer av minskad arbetstid: 20, 40 eller 60 procent.

En person som exempelvis går ner 20 procent i arbete får en löneminskning med 4 procent. Staten går då in med 15 procent av lönen, och arbetsgivaren står för 81 procent. Arbetsgivarens kostnader minskar då med 19 procent.

Källa: Finansdepartementet.

Gå till toppen