Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hot om fängelse för aprilskämt om virus

Det ser ut att bli färre aprilskämt än vanligt i år. I flera länder uppmanas befolkningen att inte luras på temat coronavirus. På vissa håll kan skämtare till och med sättas i fängelse.

Det är inte läge att skämta om coronaviruset i Thailand, där skojare riskerar fem års fängelse om de bryter mot uppmaningen.Bild: Sakchai Lalit/AP/TT
Många har bestämt sig för att skippa aprilskämten i år med anledning av att antalet smittade och döda i coronaviruset stiger och människor har fått sina liv ordentligt begränsade i många länder.
Stora mängder falsk information kring viruset har redan tidigare spridits på nätet, vilket har lett till att flera regeringar varnar för att skämta om covid-19 på första april.
I Taiwan varnas människor för att sprida falska rykten. Den som ändå gör det riskerar fängelse i tre år och böter på motsvarande en miljon kronor.
”På första april kan vi utöva vår humor om vi måste men vi får inte skämta om pandemin för att undvika att bryta mot lagen”, skriver president Tsai Ing-Wen på Facebook.
”Jag önskar alla inte bara en humoristisk utan även en hälsosam och säker första april.”
Taiwans hälsodepartement använder en ”taleshund” vid namn Zongchai för att komma med offentliga uttalanden.
”Zongchai ber er att inte skämta om utbrottet. Snälla ta hänsyn till de som arbetar vid frontlinjen för att förebygga epidemin”, står det på departementets Facebooksida.
I Thailand riskerar skojare upp till fem års fängelse.
”Det är mot lagen att skämta om att ha covid-19 denna första april”, skriver regeringen på Twitter.
Även i Indien uppmanar politiker befolkningen att inte sprida rykten och panik kring viruset.
Till och med internetjätten Google, som i vanliga fall brukar bidra med avancerade aprilskämt, har meddelat sina anställda att skojandet utgår i år med anledning av pandemin, enligt ett internmeddelande som Business Insider tagit del av.
Även många andra företag som brukar bidra till det vanligtvis rika utbudet av aprilskämt april väljer bort det i år.
James Herring, som jobbar för pr-firman Taylor Herring i London varnade nyligen på Twitter:
”Tips för pr-firmor som planerar aprilskämt. Bara gör det inte”.
Gå till toppen