Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter kritiserade utspelet – lönestrid mot lösning

Den infekterade lönestriden i amerikansk landslagsfotboll kan vara på väg mot en lösning – före rättegången i maj. – En rättegång är inte bra för någon av parterna, säger den nya förbundsordföranden Cindy Parlow Cone.

USA:s VM-vinnare hoppas vinna även striden om ersättning från förbundet. Arkivbild.Bild: David Vincent/AP/TT
För bara några veckor sedan såg striden ut att eskalera ytterligare då advokater för USA:s fotbollsförbund (USSF) skrev i dokument att manliga landslagsspelare behöver vara snabbare och starkare och har större ansvar än kvinnliga. Det var ett försök att motivera varför herrlandslagsspelarna får mer i ersättning.
Uttalandet fick hård kritik och ledde till att ordföranden i USSF, Carlos Cordeiro, fick gå och vice ordförande, den förra landslagsspelaren Cindy Parlow Cone, tog över.
Förbundet bytte ut advokaterna och i dokumenten som lämnats in till domstolen är tonfallet ett annat.
”USSF hävdar inte längre att det skulle vara någon skillnad i färdigheter, ansträngning och ansvar mellan landslagen, vilket betyder att de medger att spelarna utför ett likvärdigt arbete”, skriver spelarnas advokater i sin framställan till domstolen.
För ett år sedan skickade 28 landslagsspelare in en stämningsansökan mot förbundet för ”institutionaliserad könsdiskriminering”. Efter damlandslagets VM-guld i somras inleddes ett medlingsförsök som inte lyckades.
Nu har parterna skickat in sina dokument till domstolen där förhandlingarna ska inledas den 5 maj. I dessa dokument försvarar USSF de olika landslagsersättningarna med att landslagen spelar på olika ställen – i olika städer och i olika länder – och mot olika motståndare. Dessutom, menar man, kan det se ut som att det finns skillnader eftersom damlandslaget har en annan betalningsstruktur som är framförhandlad av deras fackförbund.
Parlow Cone hoppas att en lösning kan nås redan före den 5 maj.
– Jag tycker inte att en rättegång är bra för någon av parterna eller för fotbollen, varken nationellt eller internationellt. Bevisligen är vårt damlandslag bäst i världen och jag tror att vi kan hitta en lösning innan det blir rättegång, säger hon.
Gå till toppen