Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Istället för permittering – inhopp på annat företag

Ett teknikföretag i Landskrona hyr ut personal till ett annat.
– Här såg man ett sätt att lösa problemen tillsammans, säger Pernilla Anderberg, Tillväxt Landskrona.

”Jag kan tänka mig att fler ser den här möjligheten framöver”, säger Pernilla Anderberg, vd för Tillväxt Landskrona. Arkivbild.Bild: Lill Eriksson
Det kommunala bolaget Tillväxt Landskrona har bland annat som uppgift att matcha långtidsarbetslösa till tjänster i Landskronas näringsliv.
I och med coronasmittan uppstod en ny situation, som togs upp i bolagets styrelse – som till stor del utgörs av representanter från näringslivet.
Två teknikföretag hade olika problem. Det ena hade personalbrist.
– Där var det hög orderingång, och full produktion – samtidigt hög sjukfrånvaro. Där har man verkligen gått in för att man ska vara hemma vid minsta lilla tecken på sjukdom, säger Pernilla Anderberg, vd för Tillväxt Landskrona.
Hon uppger att man bland annat satt in tjänstemän i produktionen, något som inte skulle hålla i längden.
Samtidigt hade ett annat teknikföretag motsatt bekymmer, och var på väg att permittera.
– De två företagen har liknande processer. Vi matchade ihop dem, den ena arbetsgivaren hyr personal av den andra, säger Pernilla Anderberg.
Uthyrningen började förra måndagen. Än så länge ska det handla om tre personer, men det kan bli fler.
– Vi har haft positiva reaktioner. Var och en sitter med sina bekymmer, men här såg man ett sätt att lösa problemen tillsammans.
”Sjukfrånvaron har gått ner de senaste dagarna på många håll. Men vi vet inte när peaken kommer”.
De två företagen vill inte kommentera uthyrningen, eller förmedla kontakt till den inblandade personalen.
– De vill vara anonyma för att undvika spekulationer om eventuella varsel - vilket det absolut inte handlar om, säger Pernilla Anderberg.
Hon tror det blir fler exempel sådana här matchningar i Landskrona.
– Jag tror många är igång med förhandlingar om permitteringar. Det görs för två veckor i taget, så jag kan tänka mig att fler ser den här möjligheten framöver.
– Sedan ser vi att sjukfrånvaron har gått ner de senaste dagarna på många håll. Men vi vet inte när peaken kommer, säger Pernilla Anderberg.
Gå till toppen