Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stockholms krisfond till kulturen kritiseras

Den krisfond på 20 miljoner kronor som kulturborgarrådet i Stockholms stad, Jonas Naddebo (C), aviserat har blivit sågad längs fotknölarna av stadens kulturliv.

Suzanne Osten är en av drygt 1|000 kulturarbetare som har protesterat mot den krisfond som Stockholms stad har aviserat. Arkivbild.Bild: Karin Wesslén/TT
I en debattartikel i Dagens arena skriver över 1 000 kulturarbetare, däribland regissörer som Alexander Mørk-Eidem och Suzanne Osten, att krisfonden snarare stjälper än hjälper den bransch som den säger sig vilja hjälpa.
Detta eftersom förslaget handlar om en omfördelning av redan budgeterade resurser snarare än några nya pengar. I uppropet varnar man bland annat för att förslaget leder till att ”scener och fria aktörer ställs mot varandra”.
Till Dagens Nyheter säger Jonas Naddebo att han tycker att han har varit tydlig med att krisfonden har handlat om en omfördelning och att det verkar ha missuppfattats.
– Det är viktigt att se det i ett större sammanhang. Hela samhället befinner sig i kris. Det finns inte en sedelpress i källaren på Stadshuset. Självklart kommer jag att slåss för mer pengar till kulturen. Det är till exempel viktigt att de 500 miljoner kronor som regeringen nu har satsat går till de fria aktörerna. Men vi som stad måste göra andra prioriteringar.
Gå till toppen