Det vill Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus, få stopp på.
– Var inte rädda för att komma om ni behöver vård – vi ger er vård. Men vi vill veta om ni har symtom, lyder hennes uppmaning.
Det är viktigt både för att inte riskera att smitta andra patienter och för att inte smitta vårdpersonal.
Förra veckan började det dyka upp berättelser om patienter som inte berättar att de har symtom på att vara smittade förrän de träffar en läkare, trots att man blivit tillfrågad ett antal gånger före läkarträffen sker, berättar Pia Teleman.
Annons
Annons
– Först när man träffar läkarna så tillstår man att man har feber och hosta. Vår tolkning har varit så att man kanske är rädd att man inte får vård i samma utsträckning om man har misstänkt covid 19-infektion, säger hon.
Är man smittad får man samma vård som om man är symtomfri. Däremot används skyddsutrustning och en patient med covid 19-symtom behandlas i speciella lokaler.
– Vi undersöker på samma sätt, vi opererar på samma sätt, vi förlöser på samma sätt. Det är ingen skillnad i vården vi erbjuder.
Alla patienter som behöver sluten vård provtas för covid 19 om de har symtom.
– Vi har daglig avstämning mellan förlossningsavdelningar i Skåne och hittills tror jag inte att någon haft en enda med konstaterad covid 19-smitta. Jag tror att det beror på att om man är höggravid så är man jätteförsiktig med att träffa folk, säger Pia Teleman.
Det besöksförbud som gäller på alla sjukhus påverkar även de som har en partner som vårdas på BB. En symtomfri partner får dock vara med på förlossningen.
I bland annat Malmö finns det möjlighet att få BB-vård i hemmet.
– Vi tycker oss märka att många väljer att åka hem på tidig hemgång för att kunna vara tillsammans hela tiden, säger Pia Teleman.