Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rekordmånga falska femhundralappar i omlopp

Polisen ser en stor ökning av falska 500-lappar. Under de senaste veckorna har butiker i både Helsingborg och Ängelholm upptäckt att de fått betalt med dessa falska sedlar. Polisen har aldrig förr fått in så många falska 500-lappar.

Aldrig förr har polisen fått in så många falska femhundralappar som nu. Bilderna ovan är äkta. Det är ganska lätt att känna igen en falsk sedel, säger experterna.Bild: Hussein El-alawi
– Det är otroligt stor skillnad på äkta och falska sedlar. Vi har en av världen bästa sedelserier, men det hjälper inte om människor inte tittar och känner på dem. Då kan man prångla enkla förfalskningar, säger Michael Johansson, förste forensiker på Nationellt forensiskt centrum, NFC.
Sedan i augusti har polisen i nordvästra Skåne fått in 27 anmälningar om falska sedlar. En absolut majoritet av dessa är falska 500-lappar. Problemet är välkänt hos polisen och förekommer över hela landet.
Aldrig förr har polisen fått in så många falska sedlar som nu, berättar de på sin hemsida. Från januari till mars i år anmäldes 707 falska sedlar i Sverige, jämfört med 102 anmälningar samma period i fjor. Ökningen har framför allt tilltagit under februari och mars.
Den 1 april fann en större butik i södra Helsingborg att de hade en falsk 500-sedel i dagskassan. En butik på Storgatan i Ängelholm har polisanmält att en okänd kund betalat med samma falska valör någon gång under torsdagen den 26 mars. Det är bara två av alla anmälningar.
– Alla sedlar sparas. En del skickas för analys till nationell forensiskt center i Linköping, säger polisens pressinformatör i nordvästra Skåne Åsa Emanuelsson.
Här har sedlarna främst använts i butiker och på restauranger, men i resten av landet har de oftast använts när privatpersoner handlat begagnade saker av varandra.
Att så många låter sig luras beror på att allmänheten är ovana vid att hantera kontanter, tror Michael Johansson. Den naturliga känsla för hur en äkta sedel ska kännas har vi förlorat under de senaste fem, sex åren. Förr reagerade man direkt på en falsk sedel.
Vad finns det för spår att gå på?
– Vi tittar på sedlarna, hur de är framställda, om de har gemensamt ursprung eller koppling till andra sedlar. Möjligheten att koppla ihop sedlar är väldigt olika från fall till fall.
– De falska sedlarna är gjorda i annat material och med andra tryckmetoder. Men människor känner inte på sedlarna och kontrollerar inte säkerhetsdetaljerna. Det är så klart förödande, säger han.
Polisen uppmanar folk att vara uppmärksamma och kanske be om betalning via banköverföring istället för kontant. Om man upptäcker att man har fått en falsk sedel ska man lämna in den till en polisstation.
Fakta

Fem sätt att känna igen en falsk 500-lapp

• Vicka på sedeln. Valörerna 1 000, 500, 200 och 100 har ett lodrätt säkerhetsband med tre fönster. I fönstren finns bilder som växlar motiv mellan ”KR” och en kungakrona. Säkerhetsbandet är placerat till vänster om porträttet på sedelns framsida.

• Håll upp mot ljuset. Alla valörer har ett vattenmärke som syns på fram- och baksidan av sedeln. Vattenmärket visar sedelns valör och porträtt. De har dessutom en säkerhetstråd som syns som en mörk linje. Tråden är inbäddad i sedelpapperet.

• Känn med nageln över ytan. Alla valörer har koppartryck som ger papperet en räfflad yta. Koppartryck finns bland annat i porträttet och valörbeteckningarna på sedelns framsida.

• Förstora. Alla valörer har mikro- och minitexter på fram- och baksidan av sedeln som syns under förstoring.

• Belys med UV-ljus. Alla valörer har en bild på framsidan som lyser gult och blått i UV-ljus.

Källa: Nationellt forensiskt centrum.

Riksbanken beskriver sedlarnas säkerhetsdetaljer mer noggrant.

Gå till toppen