Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Stängda gränser hotar liv.

Mat, mediciner och materiel måste kunna cirkulera i hela Europa.Bild: Gorm Kallestad
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Ansiktsmasker, gummihandskar och annat engångsmaterial är beställt och betalt – men kommer inte fram. Det svenska företaget Mölnlycke health care har stora svårigheter att leverera sina dyrt eftertraktade varor till Italien och Spanien där coronaepidemin skövlar många människors liv. Orsaken är att företaget inte kan transportera sina produkter landvägen genom Frankrike, förklarar vd:n i Ekot (3/4), på grund av rådande exportförbud: landet har förbjudit all utforsling av sjukvårdsmateriel för att säkra sitt eget behov.
Detta är olyckligt av flera skäl. Italienare och spanjorer kommer att dö som en direkt följd av bristen på sjukvårdsmateriel. Och de franska föreskrifterna undergräver hela Europasamarbetet på sikt.
Syftet med EU är att skapa trygghet och välstånd genom solidaritet och ömsesidigt beroende. Men grunden – fri rörlighet för människor, varor, tjänster och kapital – är nu raserad.
Nationalstaterna har hittills agerat egoistiskt och självsvåldigt under coronakrisen. Gränser och samhällen har stängts ner, hårt och brutalt. En praktisk konsekvens av detta är att Mölnlycke health care inte heller kan tillverka så mycket medicinsk utrustning som företagets fabrik i Tjeckien har kapacitet till. Hälften av arbetsstyrkan är nämligen polacker som inte får passera den polsktjeckiska gränsen.
Av smittskyddsskäl kan det vara nödvändigt med tuffa åtgärder, men att sätta in dem så att de skadar varuflöden till samhällskritiska funktioner är förödande. Mat, mediciner och materiel måste komma fram i hela Europa.
Slagorden under den franska revolutionen var frihet, jämlikhet och broderskap. Presidenten i den femte franska republiken, Emmanuel Macron, brukar argumentera för mer EU-samverkan. Men med exportförbudet av sjukvårdsmateriel manifesterar Frankrike en diametralt motsatt hållning.
Även EU-medlemmen Finland skyddar sin egen skattkista. Vårt grannland har gjort sin läxa betydligt bättre än Sverige – hatten av – och har välfyllda krisbredskapslager. Men den finska regeringen har också blixtbeslutat att de lagrade läkemedlen inte får säljas på den europeiska marknaden.
Sverige borde ha förberett sig tidigare och bättre inför en pandemi. Nu står hoppet till att köpa det vi behöver från andra länder. Tanken är egentligen inte orimlig, varje land ska inte behöva vara självförsörjande på allt.
Europa kan inte tillåta sig att falla ner i en ineffektiv ordning där var och en syr sin egen ansiktsmask och odlar potatis på balkongen. Dessutom riskerar Europa stor osämja om länderna slåss om de knappa resurserna. Italienarna lär minnas att ingen ställde upp när de bad om hjälp då coronaviruset satte klorna i landet.
En för alla, alla för en är en god princip i vanliga fall. I detta extrema läge med en global pandemi är det viktigare än någonsin att hjälpas åt och att hålla varuflödena i gång.
EU måste garantera de fyra friheterna. Viruset bryr sig inte om landgränser eller nationaliteten på individen det infekterar. Människan måste agera lika sömlöst för att få övertaget över farsoten.
Gå till toppen