Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Jämför inte med Hamburg, Amsterdam och Stockholm. Riktmärkena är Silicon Valley, Seoul och Tel Aviv.”

Aldrig tidigare har det skett en så snabb omsvängning när det gäller efterfrågan på nyskapande lösningar. Inte bara på coronatest och coronavaccin, utan också på andra tekniska lösningar som världen behöver efter pandemin. Det skriver Tue David Bak, sedan den 1 april vd för Greater Copenhagen.

Den gemensamma nämnaren är att alla – forskare, näringslivet, beslutsfattare, du och jag – måste agera snabbare. Ta fler chanser, söka mer samarbete med omvärlden, skriver Tue David Bak.Bild: Gr tt, Vegard
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Coronakrisen har redan lärt mig tre saker. Den skandinaviska sjukvården står i en klass för sig och innovation och samarbete är viktigare än någonsin om vi ska kunna möta de stora utmaningar världen ställer oss inför.
Krisen har inte bara testat vår sjuk- och hälsovård i en grad som få kunde föreställa sig för bara några veckor sedan. Den har också utlöst en global kapplöpning om vem eller vilka som först lyckas få fram ett vaccin mot viruset och kan göra affärer i en värld där den nya normen är social distansering.
Innovation är inte en exklusivt nordisk gren. I veckan hade jag kontakt med Erel Margalit, en framgångsrik investerare i innovation i Israel, USA och Sverige. Han samlar nu några av världens främsta forskare och start up-företag på coronaområdet för att få fram ett vaccin – och för att tjäna pengar.
Erel Margalit ville veta vad som är på gång i Greater Copenhagen. En hel del, svarade jag.
Världen över konkurrerar just nu ledare för internationella företag och investerare som Erel Margalit om att bli först med nya globala lösningar på områden som din och min hälsa, men också med mer klimatvänliga produkter och ny digital teknik.
Här ligger möjligheterna öppna för Greater Copenhagen. Aldrig tidigare har det skett en så snabb och tydlig omsvängning när det gäller efterfrågan på nyskapande lösningar. Inte bara på coronatest och coronavaccin, utan också på andra tekniska lösningar som världen behöver efter pandemin. Det bör få det att klia i fingrarna på varje driftig student vid Malmö universitet och locka alla läkare i Lund med virologiskt kunnande in i utvecklingslaboratorierna.
I allt större utsträckning skapas innovation i ett dussin forskningstunga kluster i världen som Singapore, Silicon Valley och Tel Aviv, där det finns god infrastruktur, tillgång till riskkapital samt öppenhet mot omvärlden och nya idéer.
Greater Copenhagen är en sammanslutning av ambitiösa kommuner i södra Sverige och östra Danmark kring tillväxt och utveckling. Omvärlden ser det som en unik politisk ram för innovation. Och det är ett underlag som gör det möjligt att ta steget upp i innovationens Champions League. Men bara den starka politiska förankringen räcker inte.Nästa Astra Zeneca, Ericsson eller Skype behöver mer än nordisk företagsamhet för att bli verklighet. Om Erel Margalit och andra storinvesterare ska satsa på forskare och startup-företag i Greater Copenhagen måste de vara minst lika duktiga, lika smidiga och lika snabbtänkta som de i London, Hongkong och San Francisco. Där är vi inte riktigt idag.
Och om forskare vid MIT eller Tsinghua-universitetet ska välja att samarbeta med universiteten i Lund och Köpenhamn måste vi ännu snabbare fånga upp möjligheterna när de finns och vara lika öppna för att forskningen ska användas kommersiellt som man är i Boston och Beijing. Där är vi heller inte ännu.
Den gemensamma nämnaren är att alla – forskare, näringslivet, beslutsfattare, du och jag– måste agera snabbare än idag. Ta lite fler chanser, söka ännu mer samarbete med omvärlden. Vi måste lyfta blicken från vårt traditionella fokus där vi jämför oss med Hamburg, Amsterdam och Stockholm. Det är Silicon Valley, Seoul och Tel Aviv som är riktmärkena i innovationskampen.
Greater Copenhagens framtid är ljus. Hanteringen av coronakrisen visar att de nordiska samhällena har en särskild kompetens. Nu gäller det att inte bara glädjas över det som redan är starkt, utan istället lägga mycket mera kraft på innovation.
Vi ska vara snabba och vi ska knyta oss till de bästa i världen. Det är nödvändigt för att Greater Copenhagen om tio år ska vara så framstående inom tillväxt och utveckling att ledande företag och beslutsfattare i Silicon Valley, Seoul och Tel Aviv mäter sig mot oss. Det är ingen omöjlighet. Men det kräver att vi vågar.
Tue David Bak, vd för Greater Copenhagen, började den 1 april och kom då från en tjänst som direktör för Innovation Centre Denmark i Tel Aviv.
Översättning: Karen Söderberg
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen