Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Symaskinen får stå. Håller två meter.

Hur skyddad är han? Och omgivningen?Bild: Ole Berg-Rusten
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Borde vi alla bära munskydd? Sedan några dagar uppmanas alla i den hårt coronadrabbade storstaden New York att täcka näsa och mun när de träffar andra människor. Österrike har infört obligatoriska munskydd i matbutiker.
Eftersom munskydden ofta är slut i handeln – och man helst inte vill lägga beslag på de mer avancerade andningsmaskerna framför näsan på viktig vårdpersonal – vad återstår då? Att låna syrrans symaskin och damma av de gamla syslöjdstakterna?
Kruxet är risken att man vaggar in sig själv i en falsk trygghet. Osäkerheten är stor om hur väl ett hemmasytt munskydd fungerar. Och vem det egentligen skyddar. Expert på expert vittnar om alla de sätt virussmitta kan ta sig in bakom ett enkelt munskydd. Eller bakom ett visir med plastskiva.
Ett munskydd måste ju vara bättre än ingenting, tänker man. Och man visar andra hänsyn. Nja, jag är ändå inte övertygad.
Läser att om ett munskydd ska vara till nytta krävs rentvättade händer och inget petande på skyddet. Samtidigt som de flesta personer, enligt forskning, rör vid sitt eget ansikte 26 gånger per timme.
Symaskinen får stå. Själv håller jag mig nog till farbror Tegnells, statsepidemiologens, grundtips:
Tvål, varmt vatten och två meters avstånd.
Gå till toppen