Annons

Annons

Annons

krönikaCoronapandemin

Jonas Kanje
Varning för tvärsäkerhet – guide till källkritik i coronatider

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Corona ställer det mesta på huvudet. Och det har aldrig varit viktigare att ha huvudet med sig. Det finns ett hav av information och självutnämnda experter att navigera i. Det är svårt redan i utgångsläget. Om man dessutom känner sig pressad, rädd och orolig samtidigt kan det bli jobbigt på riktigt.

Därför tänkte jag bidra med lite av mina yrkeskunskaper i form av en basal guide i källkritik att ha till hands i coronatider.

Lyssna till experterna! Det finns en enorm mängd åsikter om hur vi ska ta oss an corona-krisen, hur den kommer att drabba oss och så vidare. Var noga med att kontrollera vem som säger vad. När riksbankschefen uttalar sig om ekonomi kan det vara läge att lyssna. När en smittskyddsexpert eller epidemiolog skriver något om just smittskydd kanske man ska sätta på sig glasögonen. Se upp med människor som är expert i ett ämne och uttalar sig om ett annat. Eller med debattörer (och facebook-kompisar) som från ingenstans plötsligt gör anspråk på att ha djupa kunskaper i komplicerade ämnen.

Annons

Annons

Varning för tvärsäkerhet! Världen har aldrig sett en coronaepidemi tidigare. Ingen kan förväntas ha alla svaren. Var mycket skeptisk till dem som tror sig ha det.

Titta efter tendenser, inte absoluta tal! Hur ska man förstå alla siffror? Antalet döda till exempel. Alla som har en uppfattning om hur många som dör i Sverige en vanlig dag räcker upp handen! Efter det vill jag att de räcker upp handen som tror att det finns exakt samma kontroll av dödsorsak i Sverige, Spanien, Italien och USA.

Och när ni sedan rett ut detta kan ni fundera på om den sammanlagda siffran på antalet bekräftade fall i världen har någon som helst relevans givet att länderna har så olika strategier för testning.

Slutsatsen av det resonemanget? Titta på tendenser och utveckling över tid. Var verkar smittan drabba hårdast, var belastas sjukvården mest, vilka grupper verkar drabbas? Även om de exakta talen stämmer kan det vara svårt att dra rätt slutsatser utifrån dem.

Till sist: Använd sunt förnuft! Låter något för bra eller för konstigt för att vara sant? Då är det förmodligen inte sant heller. Nej, saltvatten, c-vitamin, vitlök eller kolloidalt silver kommer inte att hjälpa dig mot corona. Nej, corona är inte en del i en konspiration iscensatt av Lucifer själv.

Coronakrisen drabbar oss alla på olika sätt och vi kommer att utsättas för prövningar som är svåra att förutse. Men om vi lyckas hålla hjärtat varmt, huvudet kallt och händerna rena så har vi i alla fall gjort vad vi kan för att komma ut på andra sidan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan