Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Bolagsrean är här. Sälj inte säkerheten.

Stefan Löfven under riksdagens frågestund.Bild: Ali Lorestani/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Svenska företag är billigare än på länge. I spåren av alla åtgärder mot coronavirusets spridning har otaliga bolags värde sjunkit rejält. Därtill har den svenska kronan trendmässigt försvagats. Många företag kan snart behöva kapitaltillskott för att inte hamna på obestånd. Det måste de naturligtvis också ha goda möjligheter att få. Men samtidigt måste Sverige skärpa vaksamheten kring utländska investeringar.
Det är tydligt hur auktoritära stater som Kina och Ryssland försöker stärka sitt inflytande globalt.
"I ett läge när Europa drabbas hårt av pandemin och dess ekonomiska konsekvenser samtidigt som kinesisk industri visar tecken på återhämtning är risken stor att Kina kan köpa verksamheter billigt", varnar Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman.
Även om det ännu inte gjorts några större sådana köp är tendenserna tydliga på andra områden. Det må vara en halvsanning att kinesiskan har samma tecken för möjlighet och kris. Men det råder ingen tvekan om att kommunistregimen i Kina ser coronakrisen som en möjlighet att flytta fram positionerna.
Vid tidigare stora kriser har det alltid varit västländer med USA i spetsen som intagit en ledande roll och erbjudit hjälp till andra. Nu är det istället Kina som bistår olika länder med medicinsk utrustning och expertis. Hur välbehövligt det än må vara i ett akut läge, så speglar insatserna även geopolitiska mål.
Kina har gjort bred inmarsch i svenskt näringsliv under 00- och 10-talet. Enligt en kartläggning från Totalförsvarets forskningsinstitut handlar det om 65 företagsförvärv sedan 2002. Volvo Cars, Spotify och Oatly är några exempel. Merparten av de uppköpta bolagen är verksamma inom olika former av bioteknik, elektronik och industriproduktion, men det handlar också om små, kvalificerade forskningsbolag.
Sverige ska givetvis vara fortsatt öppet för utländska investeringar, men kan samtidigt inte blunda för risken det medför när aktörer från länder som Kina och Ryssland får inflytande. Det kan uppstå situationer då företag fungerar som regimernas förlängda armar.
Av det skälet finns redan begränsningar som till exempel hindrar stora utländska förvärv i svensk försvarsindustri. Och när kinesiska intressenter försökt att köpa svenska hamnar har Sverige sagt stopp.
Men det måste göras mer för att skydda strategiskt viktiga bolag och delar av infrastrukturen. Tidigare finansministern Erik Åsbrink (S) och tidigare statssekreteraren Olle Wästberg (L) föreslår på DN Debatt att det inrättas en statlig fond som kan gå in och köpa aktieposter i bolag som annars hamnar i utländsk ägo. Det kan vara en god idé med tanke på de utmaningar som näringslivet nu står inför.
Moderaterna kräver i sin tur att regeringen omedelbart stoppar direktinvesteringar i svenska företag som kan försvaga landets säkerhet. När detta togs upp under statsministerns frågestund i riksdagen i torsdags hänvisade Stefan Löfven (S) till en pågående utredning med slutdatum nästa år. Visst lovade han att "skynda på behandlingen så snabbt det någonsin går". Men åtgärderna riskerar ändå att komma för sent.
Granskningen av utländska investeringar behöver skärpas omgående. Rean på svenska företag har redan börjat.
Gå till toppen