Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Munka konstskola blir digital och öppen för alla

Sedan två veckor tillbaka har konstskolan i Munka haft sin fysiska undervisning inställd. För att hitta nya vägar att nå ut med undervisningen har de istället flyttat ut på sociala medier.
– Vi tänker oss att det kan vara för gymnasister som pluggar på distans, för pensionärer i isolering och många andra som har extra tid just nu, säger läraren Maria Werger.

Munka konstskola öppnar upp för digital undervisning, för alla.Bild: Maria Werger
– Vår undervisning är en oerhört fysisk utbildning, det bygger på att man är i ateljén. Men konsten är bra på det sätter, för att den handlar alltid om att agera på det som händer, säger läraren Maria Werger som arbetar på skolan.
För två veckor sedan tvingades de ställa om allt efter att regeringen beslutade att universitet, högskolor och folkhögskolor skulle avbryta all fysisk undervisning. När allt hände fick skolan tänka om.
Läs också Munka folkhögskola stängs under tisdagen
– Vi ville inte stänga skolan utan öppna upp den. Med det här initiativet så får alla som behöver ta del av konst. För man behöver konst extra mycket när verkligheten är svår att fatta, det blir ett sätt att förhålla sig, säger Maria Werger.
Deltagarna är från skolan, men också några barn – vem som helst är välkommen.
På skolans Instagramsida läggs det numera upp uppgifter, tips och inspiration. Där får deltagarna olika teman som de ska teckna på, därefter mejlar de in sina tolkningar.
– I tider som dessa behövs kultur mer än någonsin, när människor bli isolerade och distanserade till varandra, säger Maria Werger.
Den första uppgiften har temat kudde. Deltagarnas tolkningar publiceras på instagramprofilen, och där kan se och diskutera varandras tolkningar.
– Vi försöker välja teman som är relevanta i dessa tider, temat nu är mat och nästa tema blir nog fönster, säger Maria Werger.
Bilderna från det senaste temat är en tecknad banan, en ingefärsknöl, ett skafferi med bröd, mjöl och knäckebröd.
– Vi tänker att allt ska vara möjligt att haka på, säger Maria Werger.
Gå till toppen