Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ängelholm förbereder äldrevården på corona

Än så länge har äldreomsorgen i Ängelholm förskonats från coronasmittan. Men personalen mobiliserar för att kunna hantera brukare som insjuknar.

Filippa Kurdve, tf chef för Hälsa, uppger att äldreomsorgen i Ängelholm än så länge är befriad från coronasmitta.Bild: Sven-Erik Svensson
All personal inom äldreomsorgen förbereds nu för att kunna möta ett eventuellt utbrott av covid-19 på kommunens särskilda boenden eller i hemvården.
– Vi arbetar efter de rutiner som anges av Vårdhygien Skåne, säger Filippa Kurdve, tillförordnad chef för område Hälsa.
I kommuner som fått in smittan på vårdboenden rekommenderas bland annat att inte blanda patienter på en avdelning eller personal mellan avdelningar.
Hur tänker man göra i Ängelholm?
– I nuläget förbereds all personal för att kunna hantera eventuellt covidsmittade brukare. Vi har i nuläget inga planer på särskilda platser eller team för detta, säger Filippa Kurdve.
Hur är tillgången till skyddsutrustning?
– Vi har tillgång till skyddsmaterial utan att ha något stort lager. Vi arbetar intensivt med att tillförsäkra oss större volymer skyddsmaterial i syfte ge verksamheterna rätt förutsättningar att minska risken för smittspridning och vårda eventuellt coronasmittade brukare, säger hon.
Vilken skyddsutrustning har personal inom hemvården?
– Skyddsutrustningen varierar utifrån vilken vårdsituation personalen och brukaren befinner sig i. I moment som innebär nära kontakt med brukaren där det föreligger risk för droppsmitta (nysningar, hostningar) används handskar, munskydd och förkläden. I de fall personalen vårdar någon med konstaterad influensa eller corona används munskydd, visir, handskar och långärmade förkläden, säger Filippa Kurdve.
Har det hittills upptäckts smitta i äldreomsorgen i Ängelholm bland äldre eller personal?
– Nej.
Gå till toppen