Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Busstorget görs om – här förbereds för gatukök och superbussar

Hungriga bussåkare har något att se fram emot. Busstorget görs om och om tidsplanen hålls ska det finnas ett nytt gatukök på plats till sommaren.

Busstorget förbereds för superbussarna. De gamla busskurerna, cykelställ och träd flyttas för att göra plats för det nya torget med gatukök och handikapptoalett.Bild: Anders Malmberg
För att förbereda för superbussarna som så småningom ska komma till Höganäs görs busstorget om. Arbetet har börjat, marksten bryts upp och busskurerna flyttas, till en provisorisk plats. En ny åtta meter lång busskur med både glasväggar, tak och dörr ska ersätta de gamla.
På platsen möbleras det om rejält, busskuren flyttas närmare bussarna.
– Med det nya konceptet ska man kunna gå från bussen och direkt in i väderskyddet, utan att behöva gå så långt utomhus. Det blir mer som en perrong, säger Anette Nilsson, projektledare på Höganäs kommun.
Bakom den nya busskuren blir det ett nytt litet torg. Det stora cykelstället placeras närmare Centralgatan, buskar rivs bort och två stora träd flyttas. Askarna grävs på torsdag upp med rötter och allt och får nya platser vid parkeringen bakom stationshuset.
Baksidan ska bli framsida. Ut mot Centralgatan och stadshuset ska det skapas ett nytt torg med gatukök.Bild: Anders Malmberg
Så går platsen mellan Centralgatan och folktandvården från att ha varit en baksida till att bli en framsida.
– Vi kommer att sätta ut bänkar att sitta på och blommor och krukor och ny belysning. Så det blir ett trevligt litet torg, säger Anette Nilsson.
På det nya torget ska Pizza Plazas ägare bygga en kiosk, ett litet gatukök. Det är det första som kommer på plats och det sker om några veckor.
– Planen är att kiosken ska kunna starta i slutet av maj. Det kan bli tidigare också, förhoppningsvis, säger Oscar Dogan, som tillsammans med sin son Mazlum Dogan driver pizzerian.
Gatuköket ska servera traditionell gatuköksmat och kommer att behöva anställa nytt för att bemanna det. Oscar Dogan hoppas att coronakrisen inte ska påverka när gatuköket kan öppna. För pizzerian har det varit en nedgång.
– Första veckan var det katastrof, ingen gick ut. Nu har det börjat rätta till sig hos oss. Jag hoppas corona blåser iväg, så den inte påverkar gatuköket.
Här ska det bli ett nytt litet torg med kiosk och toalett.Bild: Anders Malmberg
I slutet på juni hoppas Anette Nilsson att busskuren ska kunna tas i bruk. Den byggs i samarbete med Skånetrafiken, som bekostar en stor del av den.
Handikapptoaletten skulle också ha kommit på plats under våren men på grund av coronakrisen har det blivit problem med leveransen. Att ta emot den mitt i sommaren med alla semestrar är inte aktuellt, så nu är den beräknad att komma i slutet av augusti.
– Ungefär när skolorna börjar igen till hösten kan det vara en färdig torgyta. Allt är med förbehåll ut i fall att, men det är den här planen vi jobbar efter. Händer det något så får vi försöka hantera det, säger Anette Nilsson.
Läs också Busstorget i Höganäs rustas upp – nu blir det värme i busskuren
Markteglet bryts upp och busskurerna flyttas för att förbereda för ett nytt litet torg.Bild: Anders Malmberg
Gå till toppen