Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fritt fram att läsa alla svenska dagstidningar

Nu är det dags att ta en paus från Netflix och andra tv-kanaler. Det är nämligen fritt fram att digitalt läsa alla våra svenska dagstidningar.

Nu går det att läsa allt i tjänsten Svenska dagstidningar från sin egen dator.Bild: KUNGLIGA BIBLIOTEKET
Med anledning av covid-19 öppnar nu Kungliga biblioteket tjänsten Svenska dagstidningar för alla.
– För att avlasta biblioteken under den pågående pandemin har Kungliga biblioteket förhandlat med Bonus Copyright Access om att under en begränsad period öppna upp tjänsten Svenska dagstidningar för alla i Sverige, säger Jonas Ahlberg, bibliotekarie på Kungliga biblioteket.
I tjänsten Svenska dagstidningar finns det närmare 400 år av nyhetsrapportering i digital form. Av upphovsrättsliga skäl är vanligtvis bara det allra äldsta materialet fritt att ta del av hemifrån i den egna datorn.
– Det nya avtalet gäller för en månad i taget, till att börja med under april. Under den tiden är allt material, fram till och med november 2019, tillgängligt var du än befinner dig i Sverige. I vanliga fall har alla i Sverige fri tillgång till tidningar fram till och med utgivningsåret 1904. Nu öppnar sig resten av 1900-talet och framåt, vilket är helt fantastiskt, säger Jonas Ahlberg.
Det blir alltså nya möjligheter för alla som sitter hemma vid sin dator:
– Nu är det läge att ta en paus från Netflix och andra tv-kanaler för att i stället grotta ner sig i vår svenska historia via Svenska dagstidningar" säger Jonas Ahlberg.
Forskare som i vanliga fall har tillgång till tjänsten via universitet och högskolor kan nu dessutom fortsätta sitt arbete hemifrån.
Svenska dagstidningar innehåller drygt 27 miljoner digitaliserade sidor, från 1600-talet fram till början av 2020. I tjänsten finns hela utgivningen av Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet. Dessutom finns ytterligare cirka 900 tidningstitlar som i olika grad har digitaliserats.
– Viktigt att känna till att tjänsten innehåller ett urval av alla dagstidningar. KB:s hela samling av dagstidningar består av cirka 150 miljoner sidor, säger Jonas Ahlberg.
Svenska dagstidningar
Gå till toppen