Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgare kan få sista vilan i Örby eller på Berga

Begravningsmarken i Helsingborg kommer under det närmsta decenniet att ta slut. Nu pekar pastoratet ut två naturnära ställen som lämpliga för att anlägga stadens nya begravningsplats på.

Helsingborgs pastorat har nu tagit fram två förslag på var en framtida begravningsplats kan placeras. Det norra krysset på kartan markerar ett område på Berga söder om naturreservatet Smårydsskogen. Det södra krysset markerar ett område i Örby, angränsande till Örby naturreservat.Bild: Peter Ferm
Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer det att bli brist på begravningsplatser i Helsingborg. Staden förväntas växa så det knakar och då måste man även ta med i kalkylerna att fler kommer att få sin sista vila här.
Detta berättade HD om i en artikel i januari i år. Då hade inte Helsingborgs pastorat, som ansvarar för begravningsverksamheten, ännu lokaliserat några områden som skulle lämpa sig för en ny begravningsplats. Men det har man nu. Två förslag har lämnats till kommunen under samrådsrundan för den nya översiktsplanen för Helsingborg.
Det ena förslaget handlar om ett markområde i Örby, angränsande till Örby naturreservat. Det andra är ett område på Berga, nordost om väg 111 och järnvägen och söder om naturreservatet Smårydsskogen. Här skulle även ett nytt framtida krematorium kunna byggas, menar pastoratet. Bägge områdena är större sammanhängande markområden och har inte pekats ut som lämpliga för bebyggelse i arbetet med översiktsplanen.
Kristian Lillö, kyrkoherde i Helsingborgs pastorat, säger att man har tagit hänsyn till en rad aspekter när man letat förslag på lämpliga områden. Bland annat måste markförhållandena vara lämpliga och kollektivtrafikförbindelser finnas i närheten. Platsen ska kunna ge grogrund för ökad biologisk mångfald och den måste ligga bra till i förhållande till kyrkogårdsförvaltningens övriga infrastruktur.
Och så ska den vara en oas för helsingborgarna, en plats för rekreation.
– Det är ett av våra huvudkriterier, säger Kristian Lillö.
– Vi ska haka in i samhällsplaneringen, hur vi tror och ser att människor rör sig i staden. Var det behövs grönytor, grönstråk, rekreationsområden.
Bägge de föreslagna platserna ligger i nära anslutning till naturreservat och pastoratet skriver i sitt samrådsyttrande att man har velat hitta platser som kan medverka till en förhöjd och stämningsfylld upplevelse, med vackra vyer över äng och hav.
Än är det dock långt kvar innan beslut fattas om var en ny begravningsplats ska anläggas. Ett första steg för pastoratet är att se till att tillgången på begravningsmark blir något som övervägs i den nya översiktsplanen som kommunen arbetar med.
Gå till toppen