Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: När applåderna har tystnat, kommer ni att lyssna på oss vårdanställda då?

”Vi har signalerat länge, skrikit våra halsar hesa och protesterat mot ständiga nedskärningar och verklighetsfrånvända offentliga upphandlingar”, skriver Andreas Fransson.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Pandemin är över oss, och sjukvårdspersonal hyllas i nyhetssändningar och på sociala medier. Statminister Stefan Löfven och andra politiker beskriver oss som hjältar. Applåder hörs från balkonger runtom i Sverige, såväl som i övriga Europa. Missförstå mig rätt – det är inget fel med uppmuntrande tillrop och applåder. Men detta är vårt jobb. Inte bara nu, utan varje dag, året runt.
Det fanns en tid före covid-19, där vi i sjukvården gjorde precis det vi gör nu. Varför hördes inte dessa hjältebeskrivningar då? Varför ville ingen lyssna på våra ständiga, desperata rop på hjälp kring vår arbetssituation? Ändlösa är de debatter som förts mellan oss som arbetar nere vid pyramidens fot och er högre upp i pyramiden som fattar besluten.
Vi har signalerat länge, skrikit våra halsar hesa och protesterat mot ständiga nedskärningar och verklighetsfrånvända offentliga upphandlingar. Vi har klagat över styrsystem så som new public management, administrationsbördor in absurdum, undersköterskor och sjuksköterskor som inte orkar arbeta kvar under urusla arbetsvillkor, svaga löneutvecklingar och vidareutbildningar som inte betalar sig.
Varje gång vi larmat om att patient­säkerheten varit hotad har ni, helt utan skam i kroppen och på bästa sändningstid, hävdat motsatsen. Vareviga gång massuppsägningar av våra undersköterske- och sjuksköterskekollegor sker så har ni tittat åt andra hållet, för att sedan akut plåstra om det blödande såret genom att slösa skattemiljoner på att erbjuda samma tjänster genom bemanningsbyråer.
Kära statsminister, riksdags- och regionpolitiker. Det kommer att komma en tid även efter covid-19.
Istället för hjältebeskrivningar och applåder vill jag, och många med mig som arbetar inom den svenska ­hälso- och sjukvården, bara en sak – att ni en gång för alla lyssnar på oss. Det är ni oss skyldiga.
Andreas Fransson
Läkare, Malmö
Gå till toppen