Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Den stora coronakonspirationen.

Intensivvårdsplatser förbereds i Helsingborg.Bild: Andreas Hillergren/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Det finns de som inte tror på coronasmittan. Som hävdar att allt är hittepå.Det finns inget virus, ingen smitta. Jag har några av dessa supertvivlare i min egen bekantskapskrets.
Helt obegripligt. Som om viruset, de sjuka och döda, allt skulle vara fejk.
Författaren och journalisten Nuri Kino, med assyrisk/syriansk bakgrund, har skrivit en gripande text i Svenska Dagbladet. Om sitt folkslag, som är starkt överrepresenterat bland coronavirusets offer. Och om armenier, kurder, greker och andra med invandrarursprung. Varför så många invandrade offer? ”Närmare hälften enligt flera källor på Stockholms sjukhus”, skriver Kino.
I dessa grupper med en så olycksalig statistik hade det ju, på sätt och vis, kunnat vara naturligt med konspirationsteorier. Som att de inte ges fullt tillträde till den svenska vården.
Istället beskriver Nuri Kino sakligt en kultur där människor gärna umgås ”och helst många på en gång”. 500 gäster på ett bröllop eller en begravning är inte ovanligt. En vanlig lördagsmiddag med 20 personer är legio. Normalt sett. Men nu tvingas de inte bara lägga om sina liv, och hålla den sociala distansen, de tvingas också höra att smittan spridits för att de inte kan sköta sig.
Han utesluter inte heller en genetisk förklaring, att vissa folkgrupper är mer mottagliga för viruset.
Nuri Kino skriver om en kniv i hjärtat som vrids om. Om och om igen.
Virushärvan har många offer. Som lider på olika sätt.
Gå till toppen