Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Containrar vid krematoriet ska förvara döda i väntan på begravning

Tre vita containrar har dykt upp utanför krematoriet i Helsingborg. Det ska skapa extra kylutrymme om dödssiffrorna stiger. Åtgärden är än så länge förebyggande.

Tre stycken kylcontainrar står uppradade utanför krematoriet i Helsingborg. Här kan kistor komma att förvaras om situationen förvärras.Bild: Sven-Erik Svensson
Att vi befinner oss i en märklig tid blir extra påtagligt när förberedelser och åtgärder börjar ta praktiska former, som vi kan se och ta på. Ett sådant exempel är de tre containrarna som i veckan har placerats utanför Helsingborgs krematorium.
Containrarnas syfte är att skapa extra kylutrymme om det skulle uppstå en situation där begravningar skjuts upp och bårhus blir överbelastade.
– Det är inte aktuellt i dag men det är en beredskapsåtgärd vi har tagit. Det är en förberedelse inför det värsta scenariot, säger Johan Timgren, driftchef på Helsingborgs kyrkogårdsförvaltning.
Med anledning av regeringens beslut att förbjuda samlingar på fler än 50 personer har en del valt att skjuta upp begravningar på obestämd framtid. Det har gjort att efterfrågan på kylrum ökar. I Helsingborg är antalet framflyttade begravningar så pass få att det än så länge inte har påverkat krematoriet.
Trots att kylcontainrarna inte är i bruk är de på plats utanför krematoriet sedan en vecka tillbaka.Bild: Sven-Erik Svensson
I dagsläget används inte containrarna, som kan komma att rymma upp till sju kistor. Det är första gången som Svenska Kyrkan i Helsingborg genomför den här typen av åtgärd.
– Det här är en situation som ingen av oss har varit med om någonsin tidigare. Om läget blir så omfattande är det här en lösning som vi ändå anser kan bli så värdig som möjligt under omständigheterna, säger Johan Timgren.
Han förstår att det kan kännas olustigt att se containrar stå utanför krematoriet, på plats ifall situationen kan komma att förvärras.
– Att containrarna är placerade här kan ju skapa en känsla av att sjukdomen kommer allt närmare. Men vi vill understryka att det absolut är en förberedande åtgärd inför värsta tänkbara scenario.
Gå till toppen