Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyårsfyrverkeriet får fortsätta i Ängelholm – smäller högre än en ljusshow

Djuren skräms och föroreningar sprids. Men det är vackert att skåda. Med viss vånda har politikerna beslutat att fortsätta med kommunalt nyårsfyrverkeri i Ängelholm.

Det är de höga raketerna som också smäller mest. Ängelholms kommun har undersökt om det går att göra ett tyst nyårsfyrverkeri.Bild: Britt-Mari Olsson
Frågan har stötts och blötts under lång tid. När det traditionella fyrverkeriet slopades på Ljusfesten för några år sedan blev många ängelholmare besvikna. Miljöskäl och närheten till sjukhuset var förklaringen.
Efter det har Socialdemokraterna agerat för att även skippa kommunens lika traditionella nyårsfyrverkeri, fast ersätta det med något miljövänligare alternativ, som ljusshow eller liknande.
Men det finns inga riktigt bra alternativ enligt en tjänstemannautredning. Där görs jämförelser med andra kommuner och marknadens utbud av alternativ har kartlagts med kostnadsberäkning.
Stockholm, Mjölby, Jönköping och Varberg satsade senaste nyåret på pyromusikal, ett ljudsvagt musikfyrverkeri där pyrotekniska effekter synkroniseras med musik. Men det kostar minst dubbelt så mycket, kräver en del kringarrangemang och kanske också en säkrare skjutplats än Tingstorget.
Årets traditionella fyrverkeri i Ängelholm kostade 75 000 kronor.
För samma summa skulle man kunna få ett tystare fyrverkeri, men utredningen har inte kunnat visa någon kommun som har satsat på det. De ljudreducerande pjäserna skjuter inte lika högt och kan inte ses lika bra på håll.
– Nyårsfyrverkeriet är oerhört uppskattat. Vi har aldrig förr fått få mycket cred som i vintras. Fyrverkeriet var kort men intensivt och kunde ses på långt håll, säger Charlotte Engblom (L), ordförande i nämnden för kultur, idrott och fritid när beslut skulle tas i frågan.
Hon ville att det kommunala fyrverkeriet ska vara kvar och menar att det kan vara miljöfrämjande på sitt sätt.
– Drönarkameror visade att det privata raketskjutandet minskade vid tolvslaget. Ytterst få fortsatte att skjuta raketer efter det kommunala fyrverkeriet. Kan vi bidra till det känns det bra, säger hon.
Nämnden för kultur, idrott och fritid fattade beslutet att fortsätta med nyårsfyrverkeriet, men med ambitionen att ta mesta möjliga miljöhänsyn.
Det löftet blidkade dock inte Socialdemokraterna, som reserverade sig mot beslutet.
Charlotte Engblom (L), ordförande i nämnden för kultur, idrott och fritid, vet att nyårsfyrverkeriet är mycket uppskattat av ängelholmarna.Bild: Björn Lilja
Gå till toppen