Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stort behov av munskydd i Klippan – kommunen vädjar till medborgare och företag

Det råder brist på munskydd i hela samhället – och nu går Klippans kommun ut och efterlyser munskydd bland allmänheten. Samtidigt menar socialchefen Agneta Hugander att behovet inte är akut.
– Vi arbetar i ett förebyggande syfte, säger hon.

Sedan i förra veckan letar Klippans kommun efter munskydd till vården. Det står klart efter att man gått ut med en efterlysning på kommunens hemsida:
”Klippans kommun är i stort behov av din hjälp för att kunna skydda vår arbetande personal i vårdnära arbete. Vill du skänka skyddsutrustning till personal i vårdnära arbete?”
Privatpersoner och företag uppmanas att lämna in vätskeavvisande munskydd eller andningsskydd i obrutna förpackningar på kommunhuset.
Arkivbild. Klippans kommun är i behov av skyddsutrustning, bland annat munskydd typ vätskeavvisande IIR eller andningsskydd av typen FFP3 eller FFP2.Bild: PRIVAT
Enligt informationen på hemsidan råder det brist i samhället på den här typen av material och är därför svår att få tag på. Men socialchefen Agneta Hugander tillbakavisar att det skulle råda någon brist i Klippan.
– Vi har munskydd. Men i det rådande läget måste vi säkerställa att tillgången på munskydd finns och vi arbetar i ett förebyggande syfte. Vi lägger hela tiden nya beställningar men alla leverantörer har inte möjlighet att återkomma med ett leveransdatum, säger hon.
Socialchefen Agneta Hugander menar att det inte är något akut behov av munskydd trots att Klippans kommun gått ut med en efterlysning på sin hemsida.Bild: Hanna Pilhage Rahlén
Hon berättar att munskydden och andningsskydden främst används i de fall där brukare uppvisar symptom för coronaviruset och måste isoleras.
– Det behöver inte innebära att man är konstaterad smittad, men vi följer ständigt rutinerna för vårdhygien.
Det bekräftas även av Anna-Pia Borg, huvudskyddsombud för äldreomsorgen i Klippans kommun.
– På varje enhet ska det finnas ett kriskit som anställda ska kunna använda om situationen skulle uppstå att man behöver arbeta med isolerade patienter, säger hon.
I nuläget finns det ingen siffra på hur många munskydd som behövs, men Agneta Hugander menar att situationen inte är akut. Förutom allmänhetens bidrag kan även kommunen få hjälp av regionen.
– Vi för en dialog med regionen som också kan bidra med munskydd.
I skrivande stund har Klippans kommun fått en del erbjudande om att köpa munskydd från privatpersoner – något som avvisas.
– Kommunen gör inga inköp från privatpersoner, säger Agneta Hugander.
Gå till toppen