Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Experterna serverar 
sina kunskaper online

Det är andra tider. Många av årets arrangemang har ställts in. Nu är det släktforskning via digital konferens som gäller.

Christina Sagersten, Linda Kvist, Niklas Hertzman och Fredrik Mejster ställer upp i digital konferens. Målet är att de ska ge deltagarna mer kunskap i jakten på rötterna.Bild: PRIVAT, BRITT-MARI OLSSON och ROLAND CLASSON
När släktforskarna nu inte kan samlas i olika arrangemang och grupper på grund av coronavirusets spridning tar fyra kända föreläsare ett helt nytt grepp: de serverar sina kunskaper online.
– Vi ordnar en släktforskarkonferens. Allt man behöver är en dator, bra internetuppkoppling och gott fika, säger Christina Sagersten, Sundsvall, som är arrangör och huvudföreläsare.
Konferensen online är söndagen den 19 april mellan klockan 12 och 18.
Övriga föreläsare är Niklas Hertzman (Helsingborg), Linda Kvist (Helsingborg) och Fredrik Mejster (Uppsala). Alla föredragshållare är experter på släktforskning. De kommer att tipsa och inspirera alla som vill veta mer i sin jakt på rötterna.
– Jag har hittat en bra kombination av inspirerande föreläsare. Varje föredrag är omkring 45 minuter med möjligheten att ställa frågor direkt till föreläsaren i en chatt. Tanken är även att man ska kunna sträcka på benen och ta en fika. Vi kommer också att spela in konferensen så att man kan se den i efterhand, säger Christina Sagersten.
Totalt blir det fem föreläsningar under dagen.
– I dessa tider har ju de flesta mer tid. Det finns numera bra hjälpmedel för alla som sitter hemma och släktforskar. För mig är släktforskning något man gör tillsammans. Min erfarenhet av att jobba online är att man bygger en gemenskap och lär känna varandra. Konceptet med en släktforskarkonferens känns därför helt naturligt, säger Christina Sagersten.
Något om föredragshållarna:
Christina Sagersten (som föreläser om ”Släktforska med DNA” och "Lös släktgåtan”) var först med att starta utbildningar online inom dna-släktforskning i Sverige. Hon har hjälpt tusentals personer med att komma vidare med sina dna-resultat.
Niklas Hertzman (som föreläser om ”Släktforska med Arkiv digital”) har över 30 års erfarenhet av släktforskning och är en flitigt anlitad föreläsare. Dessutom är han en av grundarna till betaltjänsten Arkiv digital, som har har cirka 87 miljoner färgbilder på kyrkböcker och andra historiska dokument. Niklas Hertzman har även ett stort intresse av att använda dna i släktforskningen.
Linda Kvist (som föreläser om ”Farfar lost+found”) har det egna företaget Dnacoachen AB. Hon började släktforska 2007 och dna-testade sig 2013, då det visade sig att hennes farfar inte var hennes biologiska farfar. När hon till slut hittade sin biologiska farfar hade hon dessutom hittat sitt drömjobb och efter 25 år i IT-branschen startade hon sitt eget företag och jobbar numera heltid med släktforskning. Hon kan allt om dna, strategier och vilka verktyg man ska använda.
Fredrik Mejster (som föreläser om ”Mer kött på benen – släktforskning utanför kyrkböckerna”) är en av våra mest kunniga släktforskare. Han är ansvarig släktforskare bakom tv-succén "Allt för Sverige" sedan 2015, uppskattad krönikör i tidningen Släkthistoria och arkivarie på Uppsala stadsarkiv. Han har även hållit kurser inom släktforskning och varit engagerad i olika släktforskarföreningar.
– Det har redan visat sig att det är stort intresse för den här konferensen. Det ska bli spännande, säger Christina Sagersten.
Den som vill vara med kan Googla på Släktforskarkonferens 2020. Dessutom går delar av anmälningsavgiften till välgörenhet. För varje såld biljett går 25 kronor direkt till Team Rynkeby och Barncancerfonden.
Släktforskarkonferens 2020
Gå till toppen