Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: I tolv år har vi kämpat för att gå runt statyn och påbörja vuxenlivet

Mitt i den globala krisen har en gammal tradition för vår stad tvingats ställas in, nämligen studentspringet i terrasstrapporna. Det skriver Albin Begu. Bilden är från utspringet 2018.Bild: Britt-Mari Olsson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Helsingborgs kommunala verksamheter, den skånska vården, det svenska samhället och hela det internationella samfundet prövas. Politiker har behövt fatta snabba beslut för att stoppa smittspridningen, människor i sjukvården har tvingats ställa sig i frontlinjen i kampen mot ett virus som vi egentligen inte vet särskilt mycket om. Världen är helt enkelt inte sig lik.
Mitt i den globala krisen har en gammal tradition för vår stad tvingats ställas in, nämligen studentspringet i terrasstrapporna. Den lyckliga passageriten som studenten ska vara har istället övergått till fruktan, ångest och förtvivlan.
Vi förstår. Vi är lika rädda för mormor Agnes och för den kusinen som har problem med sin andning.
I tolv år har vi kämpat för att få en utbildning och i tolv år har vi längtat efter att vandra runt statyn och påbörja livet som vuxen i ärans skimmer. Vår generation kommer att förbli den generationens student som går i historien, däremot för helt fel anledningar.
Jag hoppas att kommunen, i samband med allt som behöver göras, tar tillfället i akt att nå ut till ungdomarna som drabbas av detta för att försöka hitta en lösning som låter oss fira en alldeles särskild dag samtidigt som vi förhåller oss till riktlinjerna för att minska smittspridningen.
Det är även min förhoppning att debatten hålls med en god ton så att både vi som inte får springa ut i vuxenlivet och de som känner sig hotade av coronaviruset känner sig nöjda. I kampen mot corona är det sista vi behöver ett generationskrig.
Ta hand om varandra och tvätta händerna.
Albin Begu
Gå till toppen