Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Biblioteket i Lerberget har coronasäker utlåning

För att alla bokläsare ska ha tillgång till litteratur under coronakrisen, görs det speciallösningar för utlåning. På Lerbergets bibliotek kan man hämta böcker via en lucka i väggen.
– Boken är den bästa medicinen mot ensamhet, säger Birgitta Unger.

Birgitta Unger har trevliga stunder och känner tacksamhet från boklånarna som kan hämta böcker i luckan på Lerbergets bibliotek.Bild: Anders Malmberg
Under coronatidens isolering är det många som sitter ensamma. Biblioteken i Höganäs kommun gör sitt bästa för att alla ska kunna fördriva tiden med litteratur. Till exempel erbjuder de hemkörning av böcker till alla 70-plussare.
– Det har blivit fler och fler som använder det. De äldre ska hålla sig hemma, men det är fortfarande jätteviktigt att ha tillgång till litteratur, säger bibliotekschef Terese Blandford.
De som ändå går ut på promenad, men inte vill eller ska gå in på biblioteket, kan ringa eller mejla och be bibliotekarien att ställa böckerna utanför biblioteket.
I Lerberget finns även möjligheten att hämta sina beställda böcker i en lucka i väggen. Ungefär som att handla i en kiosk.
– Alla tycker det är jättebra, säger bibliotekarien Birgitta Unger.
Hon tycker att luckan har blivit en rolig och praktisk grej. Det är många glada miner vid bokutlämningen och i bland frågar barn om de kan köpa glas i luckan.
– Det är småskratt och trevliga stunder kring utlämningen. Det blir fler och fler som hämtar genom luckan. Sedan får vi hoppas eländet (coronan) tar slut, så vi slipper det.
Birgitta Unger på Lerbergets bibliotek lånar ut böcker via en lucka i väggen.Bild: Anders Malmberg
Birgitta Unger tror det är viktigt att folk kan fortsätta låna böcker när sociala sammanhang satts på paus. Hon tycker det är bra att biblioteket kunnat hitta en form för utlåning, som funkar efter omständigheterna.
– Läsandet berikar mångas liv. Boken är den bästa medicinen mot ensamhet, en fin roman är bästa sällskapet. Och det behövs i dag.
När boklånarna beställer böcker kan de antingen välja själva eller överlåta beslutet till personalen.
– På en filial återkommer läsarna år efter år, då vet man vad de vill ha, säger Birgitta Unger.
Höganäs bibliotek har som en coronaåtgärd också tagit bort förseningsavgiften på böcker. Varje dag ger personalen boktips på sociala medier och man har höjt taket för hur många e-böcker det går att låna.
Ibland flyttar man också ut verksamheten utanför biblioteken.
– Vi vill inte att folk kommer hit om de är sjuka, säger Terese Blandford.
Trots bibliotekets lösningar för att alla ska kunna låna sjönk antalet utlånade böcker den senaste månaden med cirka 1 500. I jämförelse med föregående år då det lånades ut 23 692 böcker mellan den 15 mars och 15 april.
Gå till toppen