Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

KD vill ge bonus för fasta jobb i äldrevård

Kristdemokraterna vill belöna kommuner och bolag inom äldreomsorgen som låter timanställda få fasta jobb. En premie på 50 000 kronor ska utgå under fyra månader för varje sådan anställning som görs, enligt förslaget.

KD:s förslag skulle kosta en miljard, om 20|000 timanställda skulle få fasta jobb. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
– Fler som kämpar i äldreomsorgen ska kunna känna anställningstrygghet och samtidigt kan det bli medarbetare som håller i länge, säger Ebba Busch, KD:s partiledare.
Förslaget skickar KD vidare till regeringen inför tisdagens partiledarsamtal om coronaläget.
– Vi hoppas att fler kan kroka arm med oss, säger Busch.
Hon hänvisar till beräkningar om att det finns omkring 90 000 personer i äldreomsorgen som har timanställning, utan egentlig möjlighet till sjuklön eller mer ordnade arbetsförhållanden och villkor som de med fasta jobb. Hon tillägger att 40 procent av vårdbiträdena är timanställda.
– Det skapar en stor osäkerhet för dem och dessutom är det så att det är för få anställdas nu i omsorgen, med den sjukfrånvaro som är, säger KD-ledaren.
Enligt partiet skulle förslaget kosta 1 miljard kronor om 20 000 timanställda skulle få fasta jobb.
Gå till toppen