Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: En flickas bästa vän, Mrs. America.

Cate Blanchett spelar Phyllis Schlafly iBild: Sabrina Lantos
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
De feministiska superstjärnorna Gloria Steinem och Betty Friedan – i ständig konflikt sinsemellan – finns med. Förstås. Temat i HBO Nordics nya hyllade serie Mrs. America är ju 1970-talets kvinnokamp i USA: abortfrågan och The equal rights amendment – ett tillägg till konstitutionen som skulle garantera lika rättigheter för alla amerikanska medborgare. Oavsett kön.
Det har fortfarande inte klubbats. Och abortfrågan är fortfarande glödhet.
Huvudpersonen i serien är likafullt Phyllis Schlafly, en konservativ sexbarnsmamma med perfekt make up och djupa kunskaper i säkerhetspolitik. En nyckelscen är när hon bjudits till Washington för att diskutera nedrustningsavtalet SALT, men mitt i ett initierat anförande avbryts: hon kan väl sköta anteckningarna, hon har säkert fin handstil …
Så blev inte kärnvapnen utan antifeminismen hennes politiska kamp. Att ta strid för hemmafrun och det obetalda hemarbete som hon för egen del alltså inte brydde sig om.
Också i Sverige fördes under tidigt 70-tal en hård kamp för traditionell rollfördelning i familjen. Motsvarigheten till Phyllis Schlafly var paranta Brita Nordström, med Familjekampanjen mot särbeskattning och daghem.
Idag utgör kvinnor en majoritet på universiteten och intar höga poster i politik och samhälle. Samtidigt lajvar konservativa lattemammor hemmafru, med ungefär samma argument som för femtio år sedan.
Vad halvseklet ändå visat är att det går att kombinera barn och jobb, tack vare ambitiös familjepolitik. Mrs. America blir en påminnelse om att det här inte är självklart, utan resultatet av en envis kamp. Och att en backlash lurar om hörnet.
Diamanter är vackra, men varje flickas bästa vän är egna pengar och en välfärdsstat som gör det möjligt att förverkliga drömmar också utanför hemmet. Som Phyllis Schlafly. Och Brita Nordström.
Gå till toppen