Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är Klippansnickarna som vinner näringslivspriset

Kommunstyrelsen i Klippan delar varje år ut ett näringslivspris till företagare i kommunen. Det står klart att byggföretaget Er Byggare får 2019 års upplaga och ägarna väljer att skänka vinstpengarna till personal i vården.

Fredrik Hjorth och Stefan Lindqvist från Er byggare vinner 2019 års näringslivspris i Klippan.Bild: Isabel Aguilar
– Det är jättekul att vi blir uppmärksammade för vårt arbete. Det är ett kvitto på att vi tänker rätt och är duktiga på det vi gör, säger Stefan Lindqvist som tillsammans med Fredrik Hjorth driver byggföretaget Er byggare AB.
Stefan Lindqvist sitter i det renoverade köket i företagets lokal i Klippan som Er byggare flyttade till för sex år sedan. På en yta av 2000 kvadratmeter finns allt från kontor och omklädningsrum till varm- och kallager, måleri, verkstad, transithall och egen återvinning.
Sammanlagt utför företaget cirka 500 uppdrag om året. För Fredrik Hjorth och Stefan Lindqvist är dagens framgångar resultatet av en resa som startade för 28 år sedan.
– Vi var båda snickare och hjälptes åt en hel del. Jag arbetade i min pappas företag och Stefan hade sitt företag, säger Fredrik Hjort.
1995-2003 drev de även ett bostadsbolag ihop som ett sidoprojekt.Bild: Isabel Aguilar
2009 bestämde de sig för att slå ihop sina krafter och startade Er byggare, då med endast några få anställda. Numera omsätter de cirka 40 miljoner om året och har 17 anställda.
Fredrik Hjorth arbetar främst på kontoret och tar hand om beställningarna medan Stefan Lindqvist sköter det mesta i verkstaden och övriga utrymmen i lokalen. Ibland tar de bägge på snickarbältet och åker ut på uppdrag.
I verkstaden och måleriet är det mycket material som ska fixas innan det körs ut till kunderna.Bild: Isabel Aguilar
Vad ligger bakom framgångarna?
– När en kund beställer ett jobb av oss ska det ta så lite omvägar som möjligt och flyta på så enkelt som möjligt, säger Stefan Lindqvist.
Han får medhåll av Fredrik Hjorth som förklarar:
– Det ska vara likadant varje gång en kund beställer ett jobb. Vi samlar på oss all information och räknar på en offert. Eftersom vi har samarbeten och kontakter med andra i byggbranschen kan vi göra ett anpassat och personligt anbud för hela jobbet. Vi ser helheten, säger han och fortsätter:
– Samtidigt är det viktigt att ha ett bra ledarskap och vi satsar mycket på att få arbetsgruppen att fungera.
Trots medvinden kämpar företaget fortfarande med ständiga utmaningar. Stefan Lindqvist berättar att det är ont om servicesnickare som kan jobba med allt och helst skulle de vilja anställa några till för att klara av antalet uppdrag. Förra året köpte de även upp ett annat byggföretag som slutade med förlust och en lärdom. Samtidigt är det osäkert hur mycket coronakrisen kommer att påverka företaget.
– I nuläget har vi inte drabbats av den. Nu börjar bostadspriserna sjunka och då blir inte husen värda så mycket. Då kan man inte låna upp mer pengar till renoveringar och det finns en risk att antalet uppdrag kommer att minska.
Coronakrisen har inte påverkat Stefan Lindqvist och Fredrik Hjorths företag än. En del uppdrag har flyttats fram och planerna på att investera i elbilar till företaget har lagts på is.Bild: Isabel Aguilar
Även om näringslivsprissumman på 12 000 kronor hade varit ett extra tillskott i kassan kommer den gå till andra i kommunen som behöver pengarna bättre.
– Vi kommer att skänka tillbaka pengarna till Klippans kommun så att anställda inom vård och omsorg kan få personliga presentkort att spendera i Klippans affärer. Detta för deras insatser för våra äldre i dessa coronatider och för att samtidigt stötta våra lokala köpmän, säger Fredrik Hjorth.
Fakta

Klippans näringslivspris 2019

Kommunstyrelsens motivering: ”Med ordning och reda samt ett ledarskap som håller över tid, får Fredrik och Stefan affärerna att blomstra. På ett föredömligt sätt har de genom bättre flöden och rutiner i det dagliga arbetet, skapat hög kvalitet och miljömedvetenhet i verksamheten”

Fakta

Stefan Lindqvist

Ålder: 51 år.

Bor: Ljungbyhed.

Familj: Sambo och två utflugna söner.

Intressen: Spelar golf och tycker om att resa.

Favoritverktyget: Tigersågen.

Fakta

Fredrik Hjorth

Ålder: 48 år.

Bor: Klippan.

Familj: Fru och två tonårsbarn.

Intressen: Nybliven golffantast, sportklättrare och älskar att resa.

Favoritverktyg: Morakniven.

Gå till toppen